Šťavnaté kura na krémovej brokolici

Tento recept je jeden z tých, ktoré vytiahnem keď mám náročnejší deň a na varenie mi ostane len minimum času alebo energie. Je to jedlo hotové za 30 minút, je plné živín a chutí celej rodine vrátane môjho 2ročného syna.

Okrem nepriestrelného postupu na prípravu štavnatých kuracích pŕs tu nájdete aj recept na výbornú Alfredo omáčku, ktorú možno použiť prakticky na prípravu akejkoľvek krémovej zeleniny (kapusty, špargle, špenátu, karfiólu…) alebo ako podklad na bielu pizzu.

Detaily

Porcie

2 porcie

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie (1porcia)
Sacharidy (1porcia)
Tuky (1porcia)
Proteín (1porcia)

Suroviny

  • 2 väčšie kuracie prsia

  • 20g masti

  • 300g brokolice

  • Čierne korenie

  • Soľ

  • Alfredo omáčka
  • 50g strúhaného parmezánu

  • 320ml smotany na šlahanie

  • 20g masla

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1/4ČL muškátového oriešku

  • Čierne korenie

  • Soľ

Ako na to

  • Kura pripravíme Metódou dôvery (popis postupu pod receptom).
  • Brokolicu pripravíme na pare. Stačí ju naparovať len 2-3 minúty, aby si uchovala živiny a chrumkavú konzistenciu. Môžeme ju pripraviť aj varením. Opäť ju varíme len krátko kvôli uchovaniu živín.
  • Pripravíme si omáčku. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cesnak a 1 minútu smažíme.
  • Pridáme smotanu a necháme ju variť na mierom ohni kým začne hustnúť. Trvá to asi 5 minút podľa veľkosti panvice.
  • Znížime teplotu, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok a parmezán. Miešame, kým sa parmezán roztopí a omáčka ostane hustá a krémová.
  • Kura a brokolicu dáme na tanier a polejeme omáčkou.

Metóda Dôvery (Ako pripraviť kuracie prsia vždy šťavnaté a jemné?)

Ako na to

  • Pohárom s hrubým dnom a panvicou vyklepeme kuracie prsia do rovnomernej hrúbky.
  • Osolíme a okoreníme ich z oboch strán.
  • Na panvici rozohrejeme tuk (napríklad bravčovú masť) a prsia z jednej strany 1 minútu opečieme na miernom ohni.
  • Prsia otočíme na druhú stranu, znížime teplotu na nízku, prikryjeme panvicu pokrievkou a dusíme 10 minút. Počas tohto času pokrievku NEdvíhame!
  • Po 10 minútach sporák vypneme a necháme panvicu prikrytú ďalsích 10 minút. Pokrievku STÁLE NEDVÍHAME. Je potrebné, aby ste to vydržali, dôverovali postupu..oplatí sa to.
  • Po týchto 10 minútach mimo priameho zdroja tepla môžeme pokrievku odkryť a vychutnať si štavnaté a jemné kura.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*