Opekané “zemiaky”

Zvrchu chrumkavé, zvnútra mäkké a jemné. Slané, pikantné, s cibuľou a slaninkou, opečené na masli alebo oleji. A na nerozoznanie od zemiakových. Môj muž sprvu ani nezistil, že to nie sú skutočné zemiaky. Je to perfektná príloha k mäsu na rôzne spôsoby, no tieto pečené “zemiaky” sú výborné aj samostatne s poriadnou dávkou soli, extra kúskom masla a kyslou smotanou.

Zemiaky sa pri low carb stravovaní obmedzujú, kvôli ich vyššiemu obsahu sacharidov (18-23g na 100g podľa typu zemiaku). Našťastie ich dokážeme nahradiť inými typmi zeleniny, ktoré sú pre low carb vhodnejšie. V tomto prípade ich dokonale nahradil kaleráb. Ten obsahuje výrazne menej sacharidov (3g na 100g) a preto si ho môžeme dopriať vo väčších množstvách bez výčitiek a obáv, že sme prekročili náš denný limit sacharidov.

Detaily

Porcie

2

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1porcia)

394Kcal

Sacharidy (1porcia)

12g

Tuky (1porcia)

25g

Protein (1porcia)

23g

Suroviny

  • 500g kaleráb (2 stredne veľké)

  • 1PL bravčová masť alebo olej

  • 80g biela cibuľa (2 stredne veľké)

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • 100g slanina

  • 1ČL horčica

  • 1ČL kurkuma

  • 1/2ČL soľ

  • 1/2ČL čierne korenie

Ako na to

  • Kaleráb nakrájame na 0,3cm hrubé plátky (rovnako, akoby sme krájali zemiaky) a v osolenej vode ich varíme 5 minút, kým mierne zmäknú. Scedíme.
  • Na masti/oleji si krátko osmažíme cibuľku, pridáme cesnak a slaninu a opekáme, kým je slanina jemne opečená. Pridáme horčicu a zamiešame do slaninovej zmesi.
  • Pridáme plátky kalerábu, premiešame a zmes opekáme za občasného miešania 8-10 minút, kým je kaleráb zvrchu chrumkavý (prípadne kratšie, ak ho chceme viac krehký).
  • Pridáme kurkumu, osolíme, okoreníme, premiešame a odstavíme z ohňa. Podávame ako prílohu.

One Comment

  1. Zdravím, kam se prosím ztratil Vas instagramovy profil?

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*