Krémová polievka z pečeného karfiolu

Dávam do pozornosti! Delikátne krémová karfiolová polievka, ktorá je presne to pravé keď sa potrebujete zahriať v sychravý jesenný deň.

Karfiolová polievka nemusí vyznievať práve super príťažlivo, hlavne ak ste ju ešte nikdy nejedli. No verte mi, táto verzia je naozaj super chutná. Jej recept je postavený na opečenom karfiole a cesnaku, ktoré jej dávajú fantastickú krémovosť a skvelú bohatú chuť. Spolu s tekvicovými toastami (recept nájdete nižšie v príspevku) tvoria skvelú kombináciu. Už sa neviem dočkať, kedy si ju urobíte doma aj vy.

Ako uvariť tú najlepšiu karfiolovú polievku?

  • Hlavné suroviny upečte – chuť karfiolu aj cesnaku sa plne rozvinú a dostanú bohatú chuť a krémovú konzistenciu práve vďaka pár desiatkam minút v rúre a dostatku soli a korenia.
  • Na dokonalú krémovú chuť pridajte na záver trochu smotany na šľahanie a kúsok masla. Zaručujem vám že efekt, ktorý budú mať na chuť polievky, vás milo prekvapí.
  • Chuť vylepšíte aj trochou citrónovej šťavy a štipkou muškátového orieška alebo bieleho korenia. Možno ich chuť v polievke hneď nespoznáte, no dokážu urobiť z dobrej polievky fantastickú.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

70 minút

Kalórie

300Kcal

Sacharidy

10g

Tuky

27g

Protein

4,5g

Suroviny

  • 1 väčší karfiol

  • 1 celá hlavička cesnaku

  • 2PL ghee/maslo

  • 2PL oleja

  • 1/2ČL soli

  • Čierne korenie

  • 1 stredná cibuľa

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 1 bobkový list

  • 1ČL nasekaného estragónu alebo tymiánu

  • 150ml smotany na šľahanie

  • štipka muškátového orieška

  • 2-3PL citrónovej šťavy

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 200C.
  • Karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie kusy (ružičky aj stonku).
    Hlavičku cesnaku necháme vcelku len odrežeme vršok o zhruba 1cm. Ľahšie sa nám budú jednotlivé strúčiky po upečení vytláčať zo šupiek.
  • Karfiol obalíme v oleji, solíme a okorením čertvo namletým čiernym korením a dáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Cesnak dáme na alobal, polejeme trochou oleja, osolíme, okoreníme a zabalíme. Dáme na plech ku karfiolu. Pečieme v rúre 30-35 minút.
  • Cibuľu nakrájame nadrobno. Opečieme ju na ghee/masle dozlatova. Zalejeme vývarom. Pridáme opečený karfiol, ošúpaný opečený cesnak, celý bobkový list a nasekaný estragón/tymián. Varíme do zmäknutia asi 10 minút.
  • Polievku rozmixujeme dohladka ponorným alebo stolným mixérom.
  • Na záver pridáme smotanu na šľahanie, muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Môžeme dochutiť kúskom masla.

TIP: k polievke sa výborne hodia jednoduché TEKVICOVÉ TOASTY.

Suroviny TEKVICOvé TOASTY

  • 300g tekvicového pyré

  • 2 vajíčka

  • 2PL zemiakového škrobu alebo psyllia

  • soľ

  • čierne korenie

Ako na to

  • Suroviny zmiešame v miske a necháme 10 minút postáť.
  • Prelejeme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme 15-20 minút na 200C.
Tekvicové TOASTY nakrájané na pásiky. Výborná príloha k teplým krémovým polievkam.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*