Karfiolové krídelká

Čo má karfiol spoločné s krídelkami a ako môžeme pripraviť krídelká bez kuraťa? Zoberme si krásne opečené, šťavnaté, perfektne namarinované kuracie krídelká. A teraz si v rovnako skvelej marináde a chrumkavom obale predstavte šťavnatý a domäkka upečený karfiol. Tento recept spája to najlepšie z oboch svetov a ponúka vegetariánsku alternatívu. Keď si k nim ešte urobíme krémový dip zo syru Niva a kyslej smotany a pridáme ako prílohu chrumavý svieži stopíkatý celer, o fantastické jedlo je postarané.

Pri tomto recepte je super, že sa karfiol NEMUSÍ naparovať ani variť predtým, ako sa obalí a dá piecť. Dokonca to ani neodporúčam. Pečenie v rúre úplne postačí na to, aby karfiol dostatočne zmäkol no súčasne nebude mať “blatovú” konzistenciu.

Karfiol budeme obaľovať v dvoch zmesiach. Prvou bude zmes pripomínajúca hustejšie palacinkové cesto a bude z orechovej múky, korenín a mlieka. Ako orechovú múku odporúčam použiť múku z mletých madlí, vlašských orechov alebo slnečnicových semienok. Mlieko doporúčam mandľové alebo kokosové a to kvôli nižšiemu obsahu sacharidov. Keďže sa však mlieka v recepte použije len málo (120ml), je možné použiť aj kravské (obsahuje 5g sacharidov na 100ml).

Druhou zmesou, v ktorej bude karfiol obalený je sypká zmes z parmezánu, korenín a soli. Parmezán môžete použiť už predstrúhaný z obchodu alebo si ho nastrúhať doma z bloku syra.

Karfiól podávaný s nivovým dipom a čerstvým stopíkatým celerom.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie (1 porcia)

500Kcal

Sacharidy (1porcia)

15g

Tuky (1porcia)

40g

Protein (1porcia)

22g

Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu karfiolu spolu s nivovým dipom.

Suroviny

  • 600g karfiol (1 stredný karfiol, len ružičky)

  • 2-3PL olej na pečenie

  • Na obalenie (zmes 1)
  • 100g orechová múka

  • 1ČL mletá sladká paprika

  • 1ČL sušená mletá kurkuma

  • 1ČL sušený cesnak

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 120ml mlieka (rastlinného alebo kravského)

  • Na obalenie (zmes 2)
  • 120g strúhaný parmezán

  • 1ČL mletá sladká paprika

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 1/2ČL soľ

  • Nivový dip
  • 60g syru Niva (alebo iného syra
    s modrou plesňou)

  • 2PL kyslá smotana

  • 1PL majonéza

  • 1PL citrónová šťava

  • čierne korenie

  • štipka soli

  • voda na zriedenie (podľa potreby)

Ako na to

  • Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky (veľkosti sústa) a necháme odkvapkať.
  • Pripravíme si prvú zmes na obaľovanie zmiešaním všetkých surovín. Necháme ju 5 minút postáť, nech sa suroviny napijú a prepoja. Mala by mať konzistenciu hustejšieho palacinkového cesta. Ak je príliš hustá, prilejeme trochu mlieka. Ak je riedka, dosypeme orechovú múku.
  • Pripravíme si druhú, parmezánovú zmes na obaľovanie zmiešaním všetkých surovín.
  • Plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý natrieme veľmi tenkou vrstvou oleja.
  • Karfiolové ružičky obaľujeme najprv v palacinkovej a následne parmezánovej zmesy a kladieme na plech do jednej vrstvy. Pred pečením ich ešte pokvapkáme zvrchu olejom.
  • Pečieme v rúre 30 minút na 175C. Potom ružičky na plechu otočíme a pečieme ďalších 20 minút. Takto sa prepečú zo všetkých strán rovnomerne.
  • Kým sa karfiol pečie, urobíme si syrový dip. Syr vidličkou rozdrobíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Ak je treba, zriedime ho trochou vody.
  • Karfiolové krídelká podávame so syrovým dipom a čerstvou zeleninou. Výborne sa k nim hodí napríklad chrumkavý stopíkaty celer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*