Slaný koláč so špargľou

Apríl je sezónou špargle. Poznáme ju ako zelenú alebo bielu. Konečne som sa tento rok dostala ku krásnej zelenej krehkej špargli a rozhodla som sa ju spotrebovať na tento skvelý recept, v ktorom súčasne skúšam nový typ low carb cesta.

Tento typ cesta je trochu iný ako klasické FATHEAD cesto, ktoré som použila napríklad na pizzu, cesnakový chlieb, hot dogy alebo pizza slimákov. Hlavný rozdiel je, že je to kombinácia kokosovej a mandľovej múky a namiesto cream cheesu som použila maslo. Cesto sa konzistenciou viac približuje ku lístkovému cestu.

Aký syr do cesta použiť?

Pre najlepší výsledok použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový Čas

40 minút

Kalórie (1porcia)

603 Kcal

Sacharidy

8,7g

Tuky

51,8g

Proteín

20,8g

Suroviny

  • Cesto
  • 180g strúhanej mozzarelly

  • 60g masla

  • 60g mandľovej múky

  • 40g kokosovej múky

  • 2ČL prášku na pečenie

  • 1ČL sušeného cesnaku

  • 1/2 ČL soli

  • 1 veľké vajíčko

  • 12-14 stoniek špargľe

  • 1PL olivového oleja

  • Omáčka
  • 15g masla

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 120ml smotany na šľahanie

  • štipka muškátového orieška

  • štipka bieleho korenia

  • 2PL strúhaného parmezánu

Ako na to

  • Špargľu umyjeme, odkrojíme tvrdé spodky stoniek (cca 2cm), zvyšok stonky ošúpeme škrabkou na zeleninu.
  • Urobíme omáčku. Na menšej panvici roztopíme maslo, pridáme pretlačený cesnak, smotanu a korenie. Necháme za častého miešania variť cca 5 minút. Pridáme nastrúhaný parmezán, necháme ho roztopiť a varíme, kým omáčka zhustne. Odstavíme z ohňa.
  • Rúru si rozohrejeme na 200C.
  • Na cesto vo väčšej miske zmiešane múky, prášok na pečenie, soľ a sušený cesnak.
  • Na panvici za stáleho miešania roztopíme strúhanú mozzarellu a maslo. Je to v poriadku, ak sa úplne neprepoja. (Môžeme ich roztopiť aj v mikrovlnke, 1 minúta na vysokej teplote).
  • Mozzarellu s maslom nalejeme do suchých surovín a premiešame. Keď zmes trochu vychladne, pridáme vajíčko a dôkladne zmiešame (najlepšie rukami).
  • Cesto vyberieme z misky, dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto je trochu lepkavé, treba s ním pracovať rýchlo. Ak by sa začalo trhať, dajte ho prehriať na panvicu.
  • Cesto dáme na pečiaci papier, pečieme 8-9 minút.
  • Vytiahneme cesto z rúry, navrch rozotrieme omáčku, poukladáme špargľu a potrieme ju olivovým olejom. Dáme piecť na 10-12 minút. Sledujeme, či sa cesto nepripaľuje.
  • Pred podávaním posypeme extra porciou strúhaného parmezánu.

Tip: ak by bolo cesto príliš lepkavé, naolejujte si ruky. Bude sa vám s ním lepšie robiť. Ak by sa vám s ním stále zle robilo, pridajte trochu mandľovej múky.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*