Karfiolová ryža tipy a triky

Jednou z najobľúbenejších nízkosacharidových príloh je karfiolová ryža. Čo si pod ňou máme predstaviť? Je to v podstate karfiol nasekaný alebo nastrúhaný do veľkosti ryžových zrniek. Používa sa a dochucuje ako bežná ryža. Bežná ryža, či biela, hnedá alebo celozrnná, má veľmi vysoký obsah sacharidov a preto je pre low carb stravovanie nevhodná.

Je karfiolová ryža zdravá?

Áno je. Má vysoký podiel vlákniny a vitamínov A, B6 a C. Pre porovnanie ponúkam nutričné hodnoty karfiolovej, bielej a hnedej ryže.

Karfiolová ryža 100g: 5.3g sacharidy, 2.5g vláknina, Vit A 0.3%, Vit B6 10%, Vit C 77%
Biela ryža  100g : 53.2g sacharidy, 0.6g vláknina, Vit A 0%, Vit B6 15%, Vit C 0%
Hnedá ryža 100g : 44.8g sacharidy, 3.5g vláknina, Vit A 0%, Vit B6 15%, Vit C 0%

  • % označujú doporučený denný príjem

Je karfiolová ryža chutná?

Áno, veľmi chutná. Rovnako je veľmi všestranne využiteľná. Okrem náhrady klasickej ryže vo forme prílohy sa dá použiť na prípravu rizota, pizze, placiek či falafelu. Dokonca sa z nej dá pripraviť veľmi chutný chlieb, s ktorým dokážeme vykúzliť napríklad skvelé sendviče.

Recepty s použitím karfiolovej ryže:

Karfiolova ryža so sušenými paradajkami

Karfiolovo-hubové rizoto

Pražená ryža

Karfiolová pizza

Karfiolový falafel s tahini omáčkou

Syrovo-karfiolové dukáty

Jedlá, ktoré odporúčam s karfiolovou ryžou vyskúšať:

Hovädzie mäso na póre

Mäso v sójovej sladkej omáčke

Kuracie stehná v balzamikovej omáčke

Kuracie kokosové karí

Kura s garam masala

Šťavnaté kura na krémovej brokolici

Ako na to?

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a rýchla a je možné použiť hneď niekoľko spôsobov.

Najlepšie sa pripravuje z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Z ružičiek je ryža sypkejšia a jemnejšia ako z tvrdších častí. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Tvar a veľkosť ryže dosiahneme jedným z nasledovných spôsobov:

  1. sekaním alebo strúhaním vo food processore (kuchynskom robote) – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy. Pri strúhaní odporúčam pre optimálnu veľkosť ryže použiť väčšie strúhadlo (strúhacie otvory). Pri sekaní odporúčam používať nôž S-tvaru a karfiol nesekať príliš dlho, aby neboli zrniečka príliš jemné a karfiol nepustil veľa šťavy.
  2. nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša. 
  3. krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
  4. mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu.

Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam mrazený karfiol ako prvú voľbu. Obsahuje vyšší podiel vody a ryža môže byť kašovitá. Ak však máme k dispozícii len mrazený karfiol, počítame s dlhšou dobou prípravy na panvici, lebo potrebujeme, aby sa vyparila všetka prebytočná tekutina.

Nástavec S-tvaru. Môžeme ho použiť namiesto strúhadla. Dávame pozor, aby sme karfiol nesekali príliš dlho a nevznikli nám príliš malé zrniečka.
Hrubé strúhadlo upredňujeme pred jemným. Ryža tak bude mať ideálnu veľkosť.

Ako pripravovať karfiolovú ryžu?

Na panvici zohrejeme olej a pridáme karfiolovú ryžu. Miešame, kým karfiolová ryža zmäkne asi 5-7 minút.

Dávame pozor, aby sme karfiol neprevarili, najlepšie chutí al dente.

Tipy ku príprave

  • Používame viac ružičiek ako tvrdých častí karfiolu. Ryža tak bude mať tú správnu dĺžku a tvar. Pri strúhaní/sekaní tvrdých častí nám môžu vznikať dlhšie pásiky.
  • Ryžu solíme až krátko pred koncom prípravy, inak karfiol pustí šťavu a ryža môže byť rozmočená.
  • Ryžu opekáme/varíme len do stavu al dente. Ak sa prevarí, môže mať príliš kašovitú konzistenciu.
  • Ak ryžu pridávame do polievok na ich zahustenie, pridávame ju až na koniec. Na to, aby sa uvarila, jej stačí len pár minút.
  • Karfiolová ryža nie je taká savá ako bežná ryža. Ak ju používame ako prílohu, stačí ju podávať s menším množstvom omáčky, keďže sa tak nenapije ako bežná ryža.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

20 minút

Kalórie (1porcia)

98Kcal

Sacharidy (1porcia)

4g

Tuky (1porcia)

7g

Protein (1porcia)

2g

Suroviny

  • 450g karfiol (stredne veľký)

  • 2PL olivový olej

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 1/2ČL soľ

Ako na to

  • Karfiol umyjeme, osušíme a nasekáme/nastrúhame na zrniečka veľkosti ryže (viď poznámky vyššie).
  • Na panvici rozpálime olej a pridáme karfiolovú ryžu. Za častého miešania opekáme, kým je zmäknutá (ideálne al dente) no nie kašovitá.
  • Pred koncom prípravy ryžu osolíme a okoreníme.

Ako dlho karfiolová ryža vydrží?

Surová vydrží v chladničke 3-4dni.

Môžeme ju aj zamraziť no predtým ju odporúčam oblanšírovať, aby sa znížila aktivita enzýmov v karfiole. Stačí ju na 30 sekúnd ponoriť do vriacej vody, následne vybrať a schladiť v studenej vode, aby sa zastavil proces varenia. Ryžu vysušíme utierkou, necháme vychladnúť a skladujeme v mrazničke v uzatvárateľnej nádobe. Vydrží tam 3-4 mesiace.

Uvarená vydrží v chladničke 1-2 dni.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*