Fathead krekry

Tieto krekry sú výnimočné svojou krémovou chuťou a aj tým, že je to ďalší skvelý spôsob využitia FATHEAD cesta, jedného z najobľúbenejších typov nízkosacharidového cesta. Krekry sú všestranné a dajú sa jednoducho dochutiť napríklad cesnakom, tymiánom, rascou alebo sušenou cibuľou.

Základ fathead cesta tvorí orechová múka (najčastejšie mandľová, no vhodné sú aj lieskovcová alebo zo slnečnicových semienok), mozzarella, cream cheese a vajíčko. Pomenovanie dostalo cesto podľa amerického dokumentárneho filmu Fat head z roku 2009, v ktorom bolo toto cesto vytvorené. Od čias svojho vzniku je fathead cesto najobľúbenejšie low carb cesto a používa sa na prípravu rôznych jedlá od pizze, cez plnené kapsy, waffle, až po škoricových slimákov.

Ak by ste sa o príprave a využití tohto cesta chceli dozvedieť viac, postup ako ho pripraviť spolu s troma jednoduchými a veľmi obľúbenými receptami nájdete tu: Fathead cesto

Ďalšie skvelé recepty s použitím tohto cesta:

Cesnakový pizza chlieb

Hot dog

Pirohy

Pizza z kokosovej múky s lososom

Krekry podávané s tvarohovo-majonézovým dipom. Recept na dip nižšie.

Aký typ syra použiť?

Pre najlepší výsledok a manipuláciu s cestom odporúčam použiť syr predstrúhaný z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejšie. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú krekrom výraznejšiu syrovú chuť. Mozzarella zo sáčku (nálevu) nie je vhodná lebo hoci ju necháte odkvapkať, je stále príliš vlhká a cesto sa rozteká.

Detaily

Porcie

1 plech (cca 40ks)

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie

657Kcal

Sacharidy

7g

Tuky

54g

Proteín

35g

Suroviny

  • 90g mozzarella (predstrúhaná z obchodu)

  • 45g orechová múka (mandľová, lieskovcová,
    zo slnečnincových semienok)

  • 1Pl cream cheese (Goldessa, Lučina, Philadelphia)

  • 1 menšie vajíčko

  • 1ČL sušeného rozmarínu

  • štipka soli

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 190C.
  • Na suchú panvicu dáme mozzarellu a cream cheese a necháme ich za stáleho miešania roztopiť (môžeme ich roztopiť aj v mikrovlnke 1 minútu na vysokej teplote, následne ich dobre premiešame).
  • Zmes necháme chvíľku chladnúť a pridáme orechovú múku, sušený rozmarín, vajíčko a soľ. Dôkladne zmiešame rukami (odporúčam si ruky naolejovať) alebo vareškou, kým sa vytvorí jednotné cesto.
  • Cesto dáme na plech vystlaný pečiaci papier, prikryjeme ho ďaľším kusom pečiaceho papriera a rukami alebo valčekom na cesto vytvarujeme obdĺžnik. Snažíme sa vyvaľkať čo najtenšiu, rovnomerne hrubú, vrstvu (3mm).
  • Odstránime horný pečiaci papier. Cesto rozdelíme na štvorčeky veľkosti krekrov (napríklad tupou stranou noža) a jednotlivé krekry poprepichujeme vidličkou, aby nám v nich pri pečení nevznikali bubliny.
  • Pečieme 6-7 minút z jednej strany. Krekry vytiahneme z rúry a otočíme na druhú stranu. Pečieme ďalších 6-7 minút. Krekry počas pečenia sledujeme, či sa pečú rovnomerne. V pripade potreby zrotujeme plech alebo krekry na ňom premiestnime tak, aby sa robili rovnomerne. Krekry necháme vychladnúť a podávame napríklad s tvarohovo-majonézovým dipom (recept nižšie) a čerstvou zeleninou.

Tipy:

  • Pre ešte chrumkavejšie krekry môžeme použiť kombináciu mozzarelly a parmezánu (50:50).
  • Krekry sú najchrumkavejšie krátko po dopečení.
  • Krekry skladujeme v uzatvorenej nádobe v chladničke. Vydržia 3-4dni.
  • Múžeme ich dochutiť chilli korením, rascou prípadne sladkou paprikou.
Krekry s tvarohovo-majonézovým dipom

Suroviny TVAROHOVO-MAJONÉZOVý DIP

  • 3PL jemný tvaroh

  • 3PL majonéza

  • 1ČL sušený cesnak

  • 1ČL sušená cibuľa

  • čierne korenie

  • cayenské korenie/chilli

  • soľ

Ako na to

  • Suroviny dáme do stredne veľkej misky a dôkladne zamiešame. Pred podávaním skladujeme v chladničke.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*