Domáca paštéta

Extra krémová domáca paštéta z kuracích pečienok zjemnená smotanou, maslom a dochutená korením a čerstvým rozmarínom. Na chrumkavej hrianke alebo pečive je to výborné jedlo vhodné ako sýte raňajky, rýchla večera alebo pohostenie pre priateľov na oslavu. Recept vás prekvapí jednoduchosťou a výsledok svojou jemnosťou a skvelou chuťou.

Ako domácu paštétu pripravíme?

Príprava je rýchla lebo pečienky nepotrebujú dlhú tepelnú úpravu a prácu nám uľahčí aj mixér, ktorým pečienky premeníme na paštétu. Na tento recept používam kuracie alebo králičie pečienky.

Na oleji skaramelizujeme cibuľu, pridáme cesnak a krátko orestujeme. Pridáme očistené pečienky, ktoré opekáme do ružova. Chceme, aby boli pečienky zvnútra prepečené no zvonku stále jemné. Preto ich neopekáme zprudka no radšej na miernom ohni a dlhšie. Pečienky rovnako osolíme už pri restovaní lebo chceme, aby pustili šťavu. Pridáme tiež čierne korenie a nasekaný čerstvý rozmarín.

Pečienky podlejeme červeným vínom alebo vodou a tekutinu necháme vyvariť. Pečienky robíme do ružova. Keď sú hotové, pridáme smotanu na šľahanie a necháme ju krátko s pečienkami prevariť.

Zmes dáme do mixéra a zmixujeme najemno. Pri mixovaní pridáme do paštéty zmäknuté maslo. Paštéta má v tomto kroku riedku konzistenciu no pri chladnutí stuhne aj vďaka pridanému maslu.

Zmixovanú paštétu prepasírujeme cez sitko, aby sme ju zbavili akýchkoľvek hrudiek či kúskov korenia, dáme do ideálne sklenenej nádoby s viečkom a zalejeme rozpusteným ghee alebo vrstvou džemu (takto paštéta vydrží dlhšie). Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe 6-7dní.

Na čo si paštétu natrieť?

Odporúčam vyskúšať napríklad:

Semienkový chlieb

Chlieb z mandľovej múky

Chlieb z kokosovej múky

Syrovo-cesnakové raňajkové žemle

Bagel

Ak mi doma chýba low carb múka alebo iná surovina na prípravu niektorého z vyššie spomenutých receptov, rada mám po ruke aj pripravenú zmes z obchodu. Dobre sa skladuje, dlho vydrží a príprava chleba je s ňou rýchla a jednoduchá. Mám vyskúšaný napríklad tento Chlieb zo semienkami. Stačí pridať vajíčka, jemný tvaroh a dať piecť. Zmes je low carb, bez konzervantov a aditív a veľmi dobre vychutená.

Paštéta z kuracích pečienok s černicovým cukrfree džemom.

Detaily

Porcie

6 porcií

Čas prípravy

60 minút

Kalórie (1porcia)

310Kcal

Sacharidy (1porcia)

5,4g

Tuky (1porcia)

60g

Protein (1porcia)

22g

Suroviny

  • 2PL olej

  • 2ks stredná cibuľa

  • 2-3 strúčiky cesnak

  • 500g kuracie/králičie pečienky

  • 1/2ČL soľ

  • 1/2ČL čierne korenie

  • 1PL nasekaný čerstvý rozmarín

  • 100ml červené víno alebo voda

  • 100ml smotana na šľahanie

  • 2PL zmäknuté maslo

  • 4PL rozpustené ghee alebo low carb džem (navrch paštéty)

Ako na to

  • Na panvici rozpálime olej, na ktorom opečieme nakrájanú cibuľu. Opekáme ju do sklovita na miernom ohni. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko orestujeme.
  • Pridáme očistené kuracie/králičie pečienky a na miernom ohni zo všetkých strán opečenie. Pečienky osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný rozmarín. Chvíľu opekáme nech rozmarín pustí arómu. Podlejeme pečienky vínom alebo vodou a varíme, kým sa tekutina vyvarí. Pečienky by nemali byť opekané zprudka. Chceme ich zvonku ružové a jemné a vnútri prepečené.
  • Keď sú pečienky hotové, asi po 15 minútach, pridáme smotanu na šľahanie a necháme ju krátko prebublať.
  • Zmes dáme do mixéra a zmixujeme do hladka. Počas mixovania pridáme zmäknuté maslo. Tekutú zmes potom prepasírujeme cez sitko, aby sme ju zbavili posledných hrudiek a kúskov korenín.
  • Zmes prelejem do sklenenej nádoby s viečkom, vrch uhladíme lyžicou a navrch dáme roztopené prepustené maslo (ghee) alebo džem, ktorý rozotrieme po celom povrchu. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke 6-7 dní.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*