Čokoládový puding alla Nigella

K tomuto receptu ma inšpirovala úžasná žena a skvelá kuchárka, angličanka Nigella Lawson. Možno si ju pamätáte z jej kuchárskej TV show, v ktorej nielen varila fantastické jedlá ale ukázala nám aj vášeň pre jedlo ako také a odhalila svoju slabosť pre nočné nájazdy do chladničky. Už dlho zdieľam jej nadšenie pre taliansku kuchyňu a dekadentné zákusky a tento lahodný čokoládový puding určite patrí medzi jeden z nich. Je upravený do low carb podoby, aby sme sa ani pri takomto čokoládou-nabitom pôžitku nemuseli cítiť previnilo!

Ak dostanete chuť vyskúšať aj ďalšie dekadentné low carb zákusky a dezerty, odporúčam vyskúšať:

Brownies

Jahodovo-smotanová pena

Karamelové rezy

Vanilkový cheesecake

Aké sladidlo použiť?

Použila som môj obľúbený erythritol, tentokrát v kryštalickej forme (možno použiť aj práškovú). Xylitol je pre tento recept tiež vhodný. Stéviu by som pri tomto recepte vynechala, lebo v kombinácii s čokoládou je jej chuť príliš dominantná, čo mne osobne nevyhovuje (no ak ju obľubujete, pokojne ju použite).

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

15 minút

Kalórie (1ks)

427 Kcal

Sacharidy (1ks)

2,3g

Tuky (1ks)

41,3g

Proteín (1ks)

6,8g

Suroviny

  • 125g horká čokoláda
    (sladená stéviou alebo low carb sladidlom)

  • 125g maslo

  • 3PL mandľová múka

  • 3 stredné vajíčka

  • 40g sladidlo (použila som erythritol)

  • štipka soli

Ako na to

  • Rúru rozpálime na 200C.
  • Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke tak, aby sme dostali jednotnú čokoládovú omáčku.
  • Omáčku necháme trochu vychladnúť, vmiešame do nej múku, vajíčka, soľ a sladidlo. Metličkou dôkladne premiešame, naším cieľom je jednotné, tekuté cesto bez hrudiek.
  • Nalejeme cesto do vymastených zapekacích misiek (použila som 4 misky na muffiny s priemerom 9cm) a pečieme 10 minút.
Low carb čokoládový puding alla Nigella podávaný so šľahačkou.

Tip:

  • Ak nemáme zapekacie misky na muffiny, dobre poslúži aj malá zapekacia miska, do ktorej vylejeme cesto v jednotnej vrstve a po dopečení krájame dezert na kocky.
  • Ak by ste mali čokoládovú omáčku príliš horúcu a vajíčka by sa vám v nej začali zrážať, ponorte nádobu do ľadovej vody a poriadne miešajte, kým sa zrážanie zastaví. Najbezpečnejšie je nechať čokoládovú omáčku aspoň 5 minút chladnúť predtým ako do nej vmiešate ostatné suroviny.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*