Černicovo-citrónové scones

Scones (koláčiky z múky a ovocia) sú veľmi obľúbené hlavne vo Veľkej Británii. Zvyknú sa jesť s džemom, maslom alebo šlahačkou a zapíjať silným anglickým čajom s mliekom.

V tomto low carb recepte som sa rozhodla spojiť chuť černíc a citróna (jedna z mojich obľúbených). Namiesto tradičnej pšeničnej múky som použila mandľovú. Kyselosť černíc vyvažuje sladká chuť low carb sladidla erythritol. Do cesta som použila jeho kryštalickú formu a do polevy práškovú. Ak sa vám prášková nepodarí zohnať, ľahko si ju vyrobíte z kryštalickej. Stači dať erythritol do stolového mixéra a 2 minúty mixovať. Pred mixovaním sa uistite, že je mixér úplne suchý, aby sa vám sladidlo nerozmočilo. Po mixovaní potom nechajte sadnúť prach, ktorý sa v mixéry pri drvení urobí. Ušetríte si tým utieranie kuchynskej linky.

Tieto scones sú zvonku chrumkavejšie ako ich klasická verzia. Z vnútra sú však rovnako jemné.

Detaily

Porcie

8ks

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1ks)

229 Kcal

Sacharidy (1ks)

3,5g

Tuky (1ks)

20,1g

Proteín (1ks)

7g

Suroviny

  • 230g mandľovej múky

  • 40g erythritolu

  • 40g kokosového oleja

  • 1/2ČL prášku na pečenie

  • 1PL citrónovej kôry

  • 1 väčšie vajíčko

  • štipka soli

  • hrsť černíc (čerstvé alebo mrazené)

  • 3PL citrónovej šťavy

  • 1PL práškového erythritolu

Ako na to

  • Rozohrejeme rúru na 180C.
  • Zmiešame múku, erythritol, prášok na pečenie, soľ. V druhej miske zmiešame vajíčko s roztopeným kokosovým olejom a citrónovou kôrou.
  • Suchú a mokrú zmes zmiešame dokopy a vymiesime z nej cesto (môže byť mierne drobivé). Vtlačíme do neho černice. Ak používame černice mrazené, nerozmrazujeme ich a dávame ich do cesta zmrazené (aby sa cesto nerozmočilo).
  • Z cesta vytvarujeme bochník s výškou cca 3-4cm a priemerom 20cm, ktorý rozdelíme na 8 trojuholníkov (ako keď krájame pizzu).
  • Trojuholníky dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a dáme ich aspoň na 0,5cm od seba.
  • Pečieme 18-20 minút.
  • Pripravíme si polevu zmiešaním citrónovej šťavy a práškového erythritolu.
  • Scones vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Vrch potom polejeme citrónovou polevou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*