Zvonku chrumkavé, zvnútra mäkké, voňajúce po kokose a vanilke, s trochou čokolády a tak krásne sladké. Presne také sú tieto kokosové jednohubky, ktoré vám navodia tú správnu vianočnú atmosféru.
Kokosky sú spolu s vanilkovými rožkami v mojej rodine vianočnou klasikou. Pamätám si ich u mojich starých rodičov, ktorých sme chodili navštevovať vždy na 1.sviatok vianočný a ktorí zvykli mávať tieto malé kokosové jednohubky na ich sviatočnom stole. Tak sme ako deti mali o dôvod viac k radosti.
Tomuto receptu sa veľmi tešim, lebo kokosky sú mojou srdcovou záležitosťou. Je skvelé, že pripraviť ich low carb verziu je tak jednoduché.
Ďalšie výborné vianočné inšpirácie nájdete aj vo Vianočnom e-booku, ktorý si môžete ZADARMO STIAHNUŤ na tomto webe. Stačí kliknúť na tlačitko Download a stiahne sa vám ako PDF dokument.
Nájdete tam napríklad také vianočné dobroty ako:
Čokoládovo-pepermintové guličky
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/B70A749E-A578-46B8-AC5F-C5BD526D7A06_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/4231083A-83F4-46EA-BB70-BEB81DF4DA76_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/CFDAC2E0-9A8A-4861-B4F4-09E995F86036_1_201_a-1024x683.jpeg)
Detaily
20ks
15 minút
40 minút
76Kcal
1,9g
6,5g
1,3g
Suroviny
100g strúhaného kokosu
4 vaječné bielka (zo stredne veľkých vajíčok)
90g granulové/kryštálové sladidlo
(použila som erythritol)vanilka (1/2ČL mletá, 1ČL extrakt alebo 1/2ČL aróma)
štipka soli
- Na polomáčanie
80g horkej čokolády
30g masla alebo kokosového oleja
Ako na to
- Vyhrejeme rúru na 175C.
- Strúhaný kokos v tenkej vrstve rozprestrieme na plech vystlaný pečiacim papierom a dáme opekať do rúry na 3-4 minúty. Pozorne ho sledujeme, aby sa nepripálil (tzačne hnednúť veľmi rýchlo). Po vytiahnutí z rúry ho necháme úplne vychladnúť.
- Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Po lyžičkách do neho za stáleho šľahania pridáme sladidlo. Následne vmiešame vanilku, soľ a opečený kokos.
- Misku prikryjeme a zmes dáme do chladničky na 30 minút vychladiť. Zmes stuhne a bude sa s ňou lešie pracovať.
- Po uplynutí času zo stuhnutej zmesy tvarujeme guličky, ktoré kladieme na pečiaci papier. Dáme na 15 minút piecť na 175C. Kokosky priebežne pri pečení kontrolujeme, či sa nepripaľujú.
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom a namáčame v nich vychladnuté kokosky. Dáme do chladničky, aby čokoláda rýchlejšie stuhla.
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/49C998F3-FDFA-49FC-8ACA-5C5BFB03F829_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/EDA4EEA2-BA46-40AC-9E1D-4385015758D6_1_201_a-1024x683.jpeg)
![](http://www.lowcarbposlovensky.sk/wp-content/uploads/2020/01/9F8CDF87-4CA4-488A-8034-46D897C82BF7_1_201_a-1024x683.jpeg)