Hríbovo-pórová polievka

Hľadanie hríbov ma nikdy veľmi nechytilo. Ich varenie práve naopak. Milujem keď naplnia kuchyňu svojou vôňou. Ich aróma je skutočne jedinečná a hoci sa mi najviac spájajú s Vianocami a vianočnou hríbovou polievkou môjho otca, rada si ich pripravím aj inokedy počas roka. Hlavne však počas sezóny, kedy sú čerstvo prinesené v lesa a ešte voňajú ihličím a machom.

Tento recept v sebe spája chuť jemne pikantného póru s prenikavou hríbovou arómov. Je to lahodný krém zjemnený smotanou na šľahanie a maslom. Určite poteší každého milovníka hríbov.

Aké hríby/huby použiť?

Na prípravu polievky som použila dubáky a suchohríby, no akákoľvek huba od plávok cez hlivu až po šampiňóny sa na prípravu tejto polievky hodia.

Ak milujete hríby, odporúčam tiež vyskúšať:

Hríbovo-slaninová paštéta

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie

274Kcal

Sacharidy

8,8g

Tuky

25g

Proteín

4,5g

Suroviny

  • 2PL ghee alebo masla

  • 250g hríbov

  • 2 stredné póry (biela aj zelená časť)

  • 1 strúčik cesnaku

  • 600ml zeleninového alebo hubového vývaru

  • 200ml smotany na šľahanie

  • čierne korenie

  • soľ

Ako na to

  • Na ghee/masle osmahneme očistené a nakrájané hríby. Pridáme na kolieska nakrájaný pór a krátko osmahneme, kým pór zmekne (asi 2 minúty). Môžeme časť zmesy odobrať na záverečné ozdobenie pred podávaním.
  • Pridáme vývar a prikryté pokličkou varíme cca 30-40 minút, kým hríby zmäknú. Osolíme a okoreníme.
  • Polievku mixérom zmixujeme na hladký krém, pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme korením a soľou a pár minút povaríme. Na zjemnenie možno pridať ešte kúsok masla. Podávame samostatne alebo s low carb chlebom.

Recepty na výborný low carb chlieb:

90 sekundový chlieb

Mandľový chlieb

Kokosový chlieb

Low carb žemľa

2 Comments

  1. Dobrý den,
    jedním slovem- ÚŽASNÉ, děkuji,že se mohu inspirovat.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*