Zeleninový quiche

Zeleninový quiche s tenkým chrumkavým cestom a krémovou nadýchanou plnkou z brokolice, syra a vajíčok. Chcete, aby vaše deti jedli viac zeleniny? Tak im vyskúšajte urobiť tento slaný koláč. Je to jednoduché a zdravé jedlo, ktoré nielen pekne vyzerá no aj skvele chutí.

Ako zeleninu na plnenie som tentokrát použila brokolicu. Výborný je tiež plnený karfiolom, zelenými luskami, špargľou prípadne špenátom.

Ako pripravíme cesto?

Toto cesto je super univerzálne a hodí sa na prípravu slaných aj sladkých low carb koláčov s plnkou. Cesto je krehké, chrumkavé a veľmi chutné. Na jeho prípravu použijeme len mandľovú a kokosovú múku, maslo a vodu. Namiesto mandľovej múky môžeme použiť aj inú orechovú múku ako napríklad múku z vlašských orechov, lieskovcov alebo slnečnicových semienok.

Tipy

  • Do cesta môžeme no nemusíme pridávať soľ. Plnka bude slaná a dobre sa s cestom dopĺňa aj keď ho neosolíme.
  • Dôležité pre správnu konzistenciu cesta je, aby boli maslo aj voda studené keď cesto miesime. Menej sa potom cesto lepí a lepšie sa s ním pracuje. Výsledok je rovnako jemnejšie a chrumkavejšie cesto.
  • Na vypracovanie cesta rada používam food processor s nástavcom na miesenie cesta. Je to najrýchlejší spôsob. Cesto sa dá vypracovať aj miesením rukami.

Cesto dáme do jemne vymastenej pečiacej formy alebo plechu. Použila som menšiu formu veľkosti 10x20cm, lebo som chcela, aby bol quiche vyšší. Ak použijeme zapekaciu misku, formu alebo plech väčších rozmerov, koláč bude síce nižší no rovnako chutný.

Predtým ako cesto naplníme plnkou, ho 10 minút predpečieme. Tak bude cesto pevnejšie, nenasiakne plnkou a nebude sa pri servírovaní rozpadať. Aby sa cesto pri pečení nenadúvalo a ostalo pekne ploché, ho pred pečením poprepichujeme vidličkou.

Cesto pripravené na predpečenie.

Predpečené cesto necháme chvíľu vychladnúť, aby spevnelo. Potom ho naplníme zeleninou (použila som brokolicu, ktorú som krátko predvarila a nasekala na menšie kúsky), posypeme bohatou dávkou syra a zalejeme vajíčkovo-cream cheesovou zmesou. (pozn. cream cheese je syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia). Pečieme 25 až 30 minút kým je plnka zlatistá a cesto prepečené.

Predpečené cesto plnené brokolicou.
Strúhany syr.
Vajíčkovo-cream cheesová zmes.
Upečený zeleninový quiche. Pred podávaním ho necháme chvíľu vychladnúť.

Detaily

Porcie

8

Čas prípravy

50 minút

Kalórie (1porcia)

246Kcal

Sacharidy (1porcia)

4,5g

Tuky (1porcia)

21g

Protein (1porcia)

10g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu zeleninového quiche plneného brokolicou, syrom ementál a vajíčkovo-cream cheesovou zmesou.

Suroviny

  • Cesto
  • 150g mandľová múka

  • 20g kokosová múka

  • 30g studené maslo

  • 2ČL studená voda

  • Plnka
  • 300g brokolica (pozri typ pod receptom)

  • 100g strúhaný syr (gouda, ementál, eidam)

  • 6 vajíčok

  • 90g cream cheese (syr typu Lučina, Goldessa, Philadelphia)

  • 1/2ČL soľ

  • čierne korenie

Ako na to

  • Vo food processore alebo rukami zmiešame mandľovú a kokosovú múku, studené maslo a studenú vodu a vypracujeme jednotné cesto.
  • Cesto dáme do jemne vymasteného plechu alebo zapekacej misky (použila som misku s rozmermi 10x20cm) a prstami cesto na dne aj po stranách utlačíme. Cesto vytiahneme aj na strany plechu/misky, aby nám z cesta vznikla akoby miska, ktorú budeme plniť plnkou. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nevydulo. Pečieme 10 minút na 175C.
  • Brokolicu (prípadne karfiól, špargľu alebo zelené lusky) povaríme v osolenej vriacej vode 3-5 minút. Zeleninu scedíme, necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Tvrdý syr nastrúhame.
  • V miske zmiešame vajíčka, cream cheese a soľ.
  • Predpečené cesto necháme vychladnúť. Naplníme ho uvarenou zeleninou a nastrúhaným syrom, ktoré prelejeme vajíčkovou zmesou. Dáme piecť na ďalších 25-30 minút, kým je plnka zlatistá a cesto prepečené. Pred podávaním necháme quiche trochu vychladnúť, nech plnka stuhne a quiche sa nám lepšie porcuje.
  • TIP: Recept dobre funguje aj s karfiolom, špargľou, zelenými luskami či špenátom. Ak použijeme do plnky špenát, odporúčam použiť lístkový buď čerstvý alebo mrazený. Ten pred použitím necháme rozmraziť a odkvapkať v sitku. Ostatné typy zeleniny pripravíme podľa inštrukcií v recepte.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*