Zelená pizza

Zelená pizza je skutočne zelená a to nielen kvôli oblohe no aj jej cesto je zelenkavej farby. Je to vďaka múke z tekvicových semienok, ktorú som tentokrát použila v kombinácii s mandľovou. Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom vitamínov aj stopových prvkov. Tiež sú veľmi bohaté na horčík, ktorý reguluje krvný tlak, udržuje silné kosti a pomáha pri psychickej pohode. Múka z tekvicových semienok sa s mandľovou veľmi dobre chuťovo dopĺňa a dokáže ju dokonca nahradiť v pomere 1:1.

Aký syr do cesta použiť?

Pre najlepší výsledok použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.

Detaily

Porcie

3 porcie (1 pizza)

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1porcia)

548Kcal

Sacharidy (1porcia)

6,9g

Tuky (1porcia)

48g

Proteín (1porcia)

29,2g

Suroviny

  • 50g mandľovej múky

  • 50g múky z tekvicových semienok

  • 1/2ČL prášku na pečenie

  • 1/4ČL soli

  • 200g strúhanej mozzarelly (175g na cesto, 25g obloha)

  • 30g cream cheese alebo syru Lučina

  • 1 väčšie vajíčko

  • 10 zelených olív

  • 2PL pesta z medvedieho cesnaku

  • Obloha
  • 1PL citrónovej šťavy

  • 1PL olivového oleja

  • 1/4ČL chilli

  • štipka soli

  • 2 hrste baby špenátu

  • 1 hrsť medvedieho cesnaku

  • 20g parmezánu

  • 1/2 avokáda

  • sušené paradajky v oleji

Ako na to

  • Vo väčšej miske zmiešame preosiatu mandľovú a tekvicovú múku, prášok na pečenie a soľ.
  • Rúru rozohrejeme na 175C.
  • Na panvicu dáme 175g strúhanej mozzarelly a cream cheese a na miernom ohni za stáleho miešania ich necháme roztopiť. Vlejeme do múkovej zmesy a dôkladne premiešame (najlepše rukou alebo ručným mixérom). Po cca 1 minúte miešania pridáme vajíčko. Spracujeme do jednotného cesta.
  • Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme do tvaru pizze s hrúbkou cca 0,3cm.
  • Horný pečiaci papier dáme preč a pizzu aj so spodným papierom premiestnime na plech. Navrch pizze dáme ako podklad pesto, zvyšok mozzarelly a olivy.
  • Pečieme 12-15 minút.
  • V miske pripravíme dressing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, chilli a soli. Baby špenát a medvedí cesnak obalíme v dresingu.
  • Keď pizza trochu vychladne, obložíme ju špenátom a medvedím cesnakom v dresingu, nakrájaným avokádom a hoblinami z parmezánu.

Tipy:

  • Mozzarellu a cream cheese/Lučinu môžeme roztopiť aj v mikrovlnke (1 minúta na vysokej teplote).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*