Zelená pizza je skutočne zelená a to nielen kvôli oblohe no aj jej cesto je zelenkavej farby. Je to vďaka múke z tekvicových semienok, ktorú som tentokrát použila v kombinácii s mandľovou. Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom vitamínov aj stopových prvkov. Tiež sú veľmi bohaté na horčík, ktorý reguluje krvný tlak, udržuje silné kosti a pomáha pri psychickej pohode. Múka z tekvicových semienok sa s mandľovou veľmi dobre chuťovo dopĺňa a dokáže ju dokonca nahradiť v pomere 1:1.
Aký syr do cesta použiť?
Pre najlepší výsledok použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.

Detaily
3 porcie (1 pizza)
15 minút
30 minút
548Kcal
6,9g
48g
29,2g
Suroviny
- 50g mandľovej múky 
- 50g múky z tekvicových semienok 
- 1/2ČL prášku na pečenie 
- 1/4ČL soli 
- 200g strúhanej mozzarelly (175g na cesto, 25g obloha) 
- 30g cream cheese alebo syru Lučina 
- 1 väčšie vajíčko 
- 10 zelených olív 
- 2PL pesta z medvedieho cesnaku 
- Obloha
- 1PL citrónovej šťavy 
- 1PL olivového oleja 
- 1/4ČL chilli 
- štipka soli 
- 2 hrste baby špenátu 
- 1 hrsť medvedieho cesnaku 
- 20g parmezánu 
- 1/2 avokáda 
- sušené paradajky v oleji 
Ako na to
- Vo väčšej miske zmiešame preosiatu mandľovú a tekvicovú múku, prášok na pečenie a soľ.
- Rúru rozohrejeme na 175C.
- Na panvicu dáme 175g strúhanej mozzarelly a cream cheese a na miernom ohni za stáleho miešania ich necháme roztopiť. Vlejeme do múkovej zmesy a dôkladne premiešame (najlepše rukou alebo ručným mixérom). Po cca 1 minúte miešania pridáme vajíčko. Spracujeme do jednotného cesta.
- Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme do tvaru pizze s hrúbkou cca 0,3cm.
- Horný pečiaci papier dáme preč a pizzu aj so spodným papierom premiestnime na plech. Navrch pizze dáme ako podklad pesto, zvyšok mozzarelly a olivy.
- Pečieme 12-15 minút.
- V miske pripravíme dressing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, chilli a soli. Baby špenát a medvedí cesnak obalíme v dresingu.
- Keď pizza trochu vychladne, obložíme ju špenátom a medvedím cesnakom v dresingu, nakrájaným avokádom a hoblinami z parmezánu.
Tipy:
- Mozzarellu a cream cheese/Lučinu môžeme roztopiť aj v mikrovlnke (1 minúta na vysokej teplote).


 
        
 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 English
English				 Slovenčina
Slovenčina