Šťavnatý piškótový koláč

Tento dekadetný a šťavnatý koláč určite uspokojí vaše chute na sladké. Jemná vanilková chuť sa v ňom snúbi s arómou mandlí a plnou chuťou masla. V spojení so sviežou chuťou cream cheesovej polevy a bobuľového ovocia je tento koláč vyvážený a bohatý zákusok, ideálny na rodinné oslavy ale aj ako koláč pre jedného, ktorý si naporcujete a dáte do mrazničky a vždy keď vás honí mlsná, kúsok si vyberiete a vychutnáte so šálkou kávy alebo čaju.

Ako koláč skladovať?

Keďže koláč obsahuje vajíčka a cream cheese polevu, musíme ho skladovať v chladničke. Najlepšie zabalený vo fólii alebo voskovom papieri. Takto vydrží až 3 dni.

Možné je ho skladovať aj v mrazničke. V takom prípade ho odporúčam dopredu naporcovať a medzi porcie vložiť papier na pečenie, aby sa kúsky nezlepili. Dá sa sladovať aj už poliaty polevou. V mrazničke vám vydrží aj mesiac. Pred jedením ho nechajte rozmraziť na izbovú teplotu.

Detaily

Porcie

10 porcií

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

90 minút

Kolórie (1porcia)

353 Kcal

Sacharidy (1porcia)

4,1g

Tuky (1porcia)

33,3g

Proteín (1porcia)

7,9g

Suroviny

  • 210g zmäknutého masla

  • 100g erythritolu

  • 4 vajíčka (izbovej teploty)

  • vanilka

  • 250g mandľovej múky

  • 8g prášku na pečenie

  • 1ČL xanthanovej gumy

  • štipka soli

  • Vanilková poleva
  • 20g zmäknutého masla

  • 20g cream cheese (Goldessa, Philadelphia, Lučina)

  • 2PL smotany na šľahanie alebo rastlinného mlieka

  • 2PL práškového erythritolu

  • vanilka

  • štipka soli

  • ovocie (jahody, čučoriedky, maliny)

Ako na to

  • Maslo nakrájame na kocky a necháme zmäknúť. Vajíčka vyberieme z chladničky a necháme oteplieť na izbovú teplotu (45 minút na vzduchu alebo 5 minút v teplej vode). Preosejeme mandľovú múku.
  • Rúru rozohrejeme na 175C.
  • Ručným mixérom zmiešame maslo a erythritol, kým sa sladidlo rozpustí a vznikne svetlá pena.
  • Vmixujeme vajíčka, po jednom. Každému vajíčku dáme aspoň 30 sekúnd, kým vlejeme ďalšie. Pridáme vanilku.
  • Pridáme preosiatu mandľovú múku, prášok na pečenie a soľ. Zmixujeme.
  • Xanthanovú gumu jemne rozprášime do zmesy a vmiešame.
  • Dáme do vymastenej formy (použila som silikónovú formu na chleba s rozmermy 10x20cm (šxd). Pečieme 30 minút. Po uplynutí tohto času ho prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20 minút. Koláč sledujeme a ak by začal prirýchlo na povrchu hnednúť, prikryjeme ho alobalom skôr. Či je koláč hotový zistíme vpichnutím špajdle – ak je po vytiahnutí skoro suchá, koláč je hotový.
  • Pripravíme si vanilkovú polevu zmiešaním surovín ručným mixérom alebo šlahaním metličkou. Maslo musí byť zmäknuté. Miešame až je zmes vláčna, jednotná a bez hrudiek. Keď koláč úplne vychladne, polejeme ho polevou a posypeme ovocím.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*