Šalát Nicoise

Toto je low carb verzia dovolenkovej klasiky, šalátu Nicoise. Ten vznikol vo francúzskom Nice (odtiaľ aj odvodený názov). Jeho verzie sa líšia a niektoré sú bez ryby, no ja som sa rozhodla použiť údenú makrelu. Tá je nielen delikatesou no je tiež veľmi bohatá na Omega 3 mastné kyseliny, čo ju robí veľmi prospešnou pre naše telo.

Keďze toto je low carb verzia, ďalšou dôležiotu obmenou je, že som namiesto zemiakov použila pečené reďkovky. Ich príprava je skutočne jednoduchá a poľahky dokážu zemiaky nahradiť. Výborne sa hodia aj ako príloha k pečenému alebo vyprážanému mäsu.

Moje najobľúbenejsie časti tohto skvelého šalátu sú udená ryba a horčicovo-chrenový dresing, ktoré sa naozaj skvele párujú a robia z tohto receptu kulinársku klasiku.

Detaily

Porcie

2 porcie

Čas prípravy

35 minút

Kalórie (1porcia)

715 Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

56g

Proteín (1porcia)

30g

Suroviny

  • 180g údenej ryby (makrela, pstruh, losos)

  • 200g šalátu (rímsky, hlávkový, ľadový, šalátové srdiečka)

  • 4 vajíčka uvarené natvrdo

  • 80g paradajok (2 stredné)

  • 10 olív

  • 100g červených reďkoviek

  • 1PL oleja

  • soľ

  • Dresing
  • 4PL oleja (olivový, avokádový)

  • 2PL citrónovej šťavy

  • 1PL horčice

  • 1ČL kôpru (čerstvý aebo sušený)

  • 2PL chrenu (čerstvo nastrúhaný)

  • 1ČL sladidla (použila som erythritol)

  • štipka soli

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 200C.
  • Reďkovky očistíme, usušíme, dáme do misky spolu s 1PL oleja a štipkou soli. Premiešame, dáme do pečiacej nádoby a pečieme v rúre 20-25 minút.
  • Vajíčka uvaríme natvrdo.
  • Pripravíme si dresing zmiešaním všetkých surovín. Môžeme použit nádobku s viečkom, do ktorej suroviny dáme, uzavrieme a trasieme cca 1 minútu, kým sa suroviny dôkladne premiešajú a spoja.
  • Nahrájame si šalát na tenké pásiky, paradajky a olivy na menšie kúsky, pečené reďkovky na polovičky. Pridáme údenú rybu natrhanú na menšie kúsky a vajíčka nakrájané na štvrtiny. Prelejeme dresingom a podávame.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*