Karfiolový falafel s tahini omáčkou

Falafel je tradičné jedlo Stredného Východu – vyprážané guličky alebo fašírky z cíceru a/alebo fazule. Tradične sa podáva s pita chlebom, nakladanou zeleninou, štipľavou a tahini omáčkou.

Toto je jeho chutná low carb verzia, v ktorej som pre tú správnu chuť a konzistenciu použila karfiol a mandle. Na spojenie zmesy použijeme vajíčka a kokosovú múku a na správnu chuť to správne korenie – rascu, petržlen a koriander. Výsledkom sú jemné, aromatické, chuťovo plné falafelové guličky, ktoré sa výborne párujú s tahini omáčkou, citrónovou šťavou a čerstvou zeleninou.

Detaily

Porcie

18ks

Čas prípravy

25 minút

Celkový čas

50 minút

Kalórie (9ks s tahini)

575Kcal

Sacharidy (9ks s tahini)

18g

Tuky (9ks s tahini)

41g

Proteín (9ks a tahini)

27g

Suroviny

  • Falafel
  • 400g karfiol (ružičky)

  • 70g mandle

  • 3PL kokosová múka

  • 2 vajíčka veľkosť L

  • 1 strúčik cesnaku

  • 2ČL mletá rasca

  • 2PL čerstvá petržlenová vňať

  • 1/2ČL soľ

  • 1/2ČL cayenské korenie

  • 1PL čerstvý koriander (možno vynechať)

  • Tahini omáčka
  • 3PL tahini pasty (sezamová pasta)

  • 1-2PL citrónovej šťavy

  • 4-5PL vlažnej vody

  • 1ČL mletej rasce

  • štipka soli

  • 1-2 strúčik cesnaku

Ako na to

  • Mandle namočíme do vody a necháme 10 minút postáť nech zmäknú a stanú sa vláčnejšími.
  • Karfiol umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky a nastrúhame na hrubom strúhadle na karfiolovú ryžu. Osolíme, premiešame a necháme 10 minút postáť. Následne ho po menších množstvách vyžmíkame cez kuchynskú utierku, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny.
  • Mandle vylejeme do sitka, necháme odkvapkať a nožom nasekáme na drobné kúsky.
  • Vo väčšej miske zmiešame karfiolovú ryžu a nasekané mandle. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame, kým sa vytvorí jednotná zmes. Tú necháme 10 minút postáť, aby kokosová múka nasala vlhkosť a zmes dostala správnu konzistenciu na formovanie guličiek.
  • Vytvarujeme guličky s priemerom 3-4cm. Na panvici rozpálime ghi a guličky na miernom ohni opečieme zo všetkých strán. Dbáme na to, aby plameň nebol príliš silný a guličky sa opekali do zlatista.
  • Pripravíme si tahini omáčku. Najprv zmiešame tahini pastu a vodu. Tahini pasta bude počas miešania meniť konzistenciu a farbu. Miešame ju (najlepšie metličkou) dovtedy, kým je svetlo béžovej farby a krémovej konzistencie. Pokiaľ by bola omáčka v tejto fáze aj napriek dlhšiemu miešaniu tuhšej konzistecie, pridáme viac vody. Keď začne byť opäť krémová, pridáme ostatné suroviny a dôkladne miešame až kým je omáčka jednotná.
  • Falafel guličky podávame s čerstvou zeleninou a namáčame do tahini omáčky.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*