Milujete polievky? Ja veľmi a preto ma teší, že sa s vami môžem podeliť o jeden z mojich najobľúbenejších polievkových receptov. Táto karfiólovo-parmezánová polievka je jednoducho fantastická. Bohatá chuť karfiólu v kombinácii s výraznou arómou parmezánu, doplnená posýpkou zo sladkej papriky, slnečnicových semienok a slaninky.
Ingrediencie l 5-6 porcií
 1 stredne veľký karfiól
 1 stredná cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 2PL olivového oleja alebo masla
 1 a 1/2 litra vývaru
 1/2 litra vody
 40g parmezánu nastrúhaného
 Muškátový oriešok
 soľ a korenie
 20g slaniny
 4PL slnečnicových semiačok
 Sladká paprika
Ako na to?
 ✏️Karfiól umyjeme a pokrájame na menšie kúsky (použijeme ružičky aj stonku).
 ✏️Vo väčšom hrnci na oleji/masle opražíme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme karfiól a popražíme cca 30 sekúnd.
 ✏️Pridáme vývar, vodu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Varíme kým karfiól nezmekne.
 ✏️Necháme polievku trochu vychladnúť a tyčovým mixérom ju rozmixujeme na hladký krém (ak nemáme tyčový mixér, zafunguje aj bežný stolný mixér).
 ✏️Pridáme nastrúhaný parmezán a dobre premiešame, kým sa parmezán v polievke roztopí. Ak sa netopí, polievku trochu zohrejeme.
 ✏️Na panvici na tuku opečieme slaninu nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme slnečnicové semienka a sladkú papriku a krátko opekáme. Zmesou ozdobíme polievku pri podávaní (osobne ja touto zmesou nešetrím, výborne sa s polievkou dopĺňa:)

 
        
 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 English
English				 Slovenčina
Slovenčina