Domáca nutella bez cukru

Orechové maslá sú rovnako ako orechy skvelým zdrojom omega 3, horčíka, draslíka, fosforu a podporujú činnosť mozgu. Dajú sa kúpiť v obchode v prvotriednej kvalite a zložení a dajú sa tiež jednoducho vyrobiť doma. Pri domácej výrobe máme kompletný prehľad o použitých surovinách a množstvách a môžeme si ich upravovať podľa našich chuťových pohárikov. Preto keď mám chuť na “nutellu” (čokoládový lieskovo-orieškový krém), robím si ho doma. Viem, akú kvalitu majú použité lieskovce, namiesto palmového tuku dávam avokádový olej, sladím ho low carb sladidlom. Tiež si ho môžem urobiť jemné či chrumkavé, presne také, aké ho mám rada.

Čo je pri výrobe domáceho orechového masla dôležité je výkonný food procesor. Ten za nás pri príprave masla urobí prakticky celú prácu.

Na čo používam orechové maslá

Maslá (okrem “nutelly” zvyknem robiť arašidové, slnečnicové, z vlašských orechov alebo kešu) používam do zákuskov a koláčov, do sladkých aj slaných omáčok, na lievance alebo muffiny a asi najradšej ich jem len tak s lyžičkou priamo z pohára.

Táto domáca nutella sa dá robiť dvoma spôsobmi. S práškovým nesladeným kakaom (používam holandské kakao) alebo s roztopenou horkou čokoládou (odporučam minimálne 70percentnú). Obe maslá sú výborné, jemný rozdiel je len v konzistencii. Tá s roztopenou horkou čokoládou ju má o trochu vláčnejšiu. Do tej s kakaom dávam napríklad o trochu viac oleja.

Čím orechové maslá sladiť

Ja zvyknem najčastejšie používať low carb sladidlo erythritol a do masiel dávam jeho práškovú formu (ak máte doma len krupicový erythritol, jednoducho ho dajte do stolového mixéra a 2-3 minúty nechajte mixovať. Vznikne vám jemný prášok). Práškový formu používam preto, lebo sa v masle hneď rozpustí a maslo má jemnejšiu konzistenciu.

Vhodný je napríklad aj xylitol. Obe sladidlá dodajú maslu potrebnú sladkosť, konzistenciu a aj objem.

Detaily

Porcie

15porcií

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1porcia)

242 Kcal

Sacharidy (1porcia)

2,9g

Tuky (1porcia)

23,6g

Proteín (1porcia)

5,2g

Suroviny (na 500ml masla)

  • 500g celých lieskových orechov

  • 2PL holandského kakaa (nesladené)

  • 2-3PL avokádového alebo kokosového oleja

  • štipka soli

  • 2PL sladida (použila som práškový erythritol)

Ako na to

  • Lieskové orechy opražíme na panvici nasucho. Sú hotové keď začnú voňať a horná šupka sa dá ľahko odlúpnuť. Lieskovce ošúpeme.
  • Dáme ich do food procesora a mixujeme na vysokej rýchlosti cca 10 minút. Pri mixovaní treba byť trpezlivý a počkať, kým sa zo zmesy začne pri mixovaní tvoriť guľa a následne zmes zmení konzistenciu na tekutú. Je to celkom zaujímavý proces na sledovanie a celý môže trvať aj 15 minút. Je dobré sledovať či sa vám food processor dlhším mixovaním na vysokej rýchlosti príliš nezahrieva a ak áno, na chvíľu ho vypnúť a nechať vychladnúť.
  • Do zmesy pridáme olej, soľ a sladidlo. Ešte krátko zmixujeme, aby sa chute prepojili. Skladujeme v chladničke.

Tip:

  • Namieko práškového kakaa môžeme pri príprave použiť aj horkú čokoládu, ktorú roztopíme spolu s kokosovým olejom a vlejeme do lieskovcovej zmesy.
  • Ak máte radi chrumkavé orechové maslo, odložte si za hrsť z opražených orechov, ktoré nasekajte nahrubo a po skončení mixovania ich prihoďte do krému.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*