Cukinový prívarok s karí

Na prívarkoch som vyrastala a doteraz sú mojím obľúbeným “komfort” jedlom. Nielenže mi pripomínajú detstvo no sú aj jednoduché na prípravu, sú lacné a dajú sa k nim robiť skvelé low carb prílohy, ktoré im pridajú vždy ďalší skvelý rozmer.

Tento prívarok som robila z klasickej zelenej cukiny. Použila som staršiu, úplne dozretú cukinu, a preto som ju pred strúhaním ošúpala a lyžicou vydlabala jadierka. Ak by som použila mladú cukinu, určite by som ju nastrúhala a použila celu aj s jaderníkom a šupkou. V prívakru totiž takáto cukina dokonale zmäkne.

Klasický prívarkový recept som vylepšila kari korením, ktoré mu pridáva orientálnu arómu a chuť. Pokiaľ kari nemáte radi, pokojne ho vynechajte.

Cukinový prívarok podávaný s párkom, vajíčkom natvrdo a cukinovými kolieskami v dvojobale (pre viac info pozri Tipy pod receptom)

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1porcia bez prílohy)

260Kcal

Sacharidy (1porcia bez prílohy)

4,3g

Tuky (1porcia bez prílohy)

27g

Proteín (1porcia bez prílohy)

2,5g

Suroviny

  • 1 stredná cibuľa

  • 2PL oleja, ghí alebo masti

  • 500g cukina/cuketa

  • 150ml smotany na šľahanie

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 30g ghi (alebo masla)

  • 1-2ČL karí korenie

  • 1ČL soli

  • 1/2ČL čierneho korenia

  • 2ČL riasy agar-agar alebo 1ČL xantanovej gumy (na zahustenie)

Ako na to

  • Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na tenké plátky. Cukinu nastrúhame nahrubo (netreba úplne najemno lebo cukina pri varení dostatočne zmäkne a väčšie kúsky dájú prívarku štruktúru).
  • Na tuku opečieme cibuľu do zlatista. Pridáme nastrúhanú cukinu a restujeme. Osolíme a okoreníme. Cukina pustí dosť vody a tak ju restujeme pokiaľ neostane približne len 150ml tekutiny a cukina zmäkne (cca 15 minút).
  • Pridáme smotanu na šľahanie a ďalej varíme asi 10 minút.
  • Pridáme karí korenie a plátky cesnaku a varíme ďalších 5 minút. Ak chceme jemnejšiu chuť, pridáme cesnak skôr a povaríme ho dlhšie. Na záver pridáme ghi (prípadne maslo) a dochutíme soľou a korením.
  • Ak treba prívarok zahustiť, pridáme riasu agar-agar alebo xantanovú gumu. Obe najprv dôkladne rozmiešame v troche vody a aj spolu s ňou vlejeme do prívarku.

Tipy:

  • K prívarku sa výborne hodia párok alebo opečená klobáska či slaninka. Rovnako odporúčam varené vajíčko alebo volské oko. V mojej verzii som prívarok podávala aj s kolieskami cukiny obaľovanej vo vajíčku a zmesy parmezánu a mandľovej múky.
  • Na prívarok môžeme použiť všetky typy tekvice (výborne sa mi osvedčil napríklad patizón).
  • Vegánsku verziu tohto receptu si poľahky pripravíme použitím kokosového oleja namiesto masti/masla a kokosového mlieka namiesto smotany na šľahanie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*