Černicovo-kokosový chia puding

Leto sa nezastaviteľne končí, to však vôbec nie je dôvod na zúfanie. Jeseň so sebou prinesie obdobie teplých koláčov a sýtych jedál. Teraz však ešte stále kraľuje LETO a preto som sa rozhodla ho osláviť ľahkým, chutným a zdravým dezertom.  Chia puding, ktorý v sebe kombinuje sladkosť černíc a exotiku kokosu. Aromatické černice, chrumkavý kokos, lahodné kokosové mlieko a superpotravina chia semiačka.

Tento recept sú vlastne 2 recepty v 1. Dva recepty, ktorý každý sa dá robiť aj samostatne. Džem môžete okrem tohto dezertu využiť napríklad do jogurtu, na sladké waffle a vlastne ako zdravšiu alternatívu džemu do akéhokoľvek dezertu, ktorý si ovocný džem žiada. Chia puding sa dá zase robiť na milión rôznych spôsobov (s čokoládou, orechovým maslom, matchou, iným ovocím…).

Ingrediencie | 2porcie
Čas prípravy | 45 minút
Čas celkom | 4hod 45 minút

Černicový džem
100g černíc (čerstvé alebo mrazené)
50ml vody
1PL sladidla (ja som použila keto sladidlo erythritol)
2PL citrónovej šťavy
1ČL mletej škorice
Štipka soli

Ako na to?

✏️Černice dáme do hrnca a podlejeme vodou. Dusíme 5-7 minút.
✏️Pridáme sladidlo, citrónovú šťavu, škoricu a soľ. Miešame a varíme až pokým sa voda nevyparí a zmes nenadobudne konzistenciu redšieho džemu (keď džem vychladne, ešte dodatočne trochu zhustne).

Chia puding
2PL chia semiačok
250ml kokosového mlieka
1PL sekaných orechov (na ozdobu)
1PL čerstvých černíc (na ozdobu)
1PL kokosových plátkov (na ozdobu)

Ako na toto?

✏️Chia semiačka dáme do pohára s objemom minimálne 250ml a ideálne zavieracím viečkom. Zalejeme kokosovým mliekom, pohár zaviečkujeme a poriadne potrasieme, aby sa chia a mlieko premiešali.
✏️Zmes odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny, optimálne na celú noc. Po uplynutí tohto času by mala mať zmes konzistenciu pudingu.
✏️Pri finálnej príprave do hlbšej misky alebo pohára vrstvíme chia puding, černicový džem, zdobíme orechmi, kokosom prípadne čerstvými černicami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*