Brokolicové toasty

Ako dostať do stravy viac zeleniny? Tieto brokolicové toasty môžu byť odpoveďou a to dokonca aj pokiaľ nie je brokolica práve vaša obľúbená zelenina. Toasty sú zvonku chrumkavé a dozlatista opečené, vo vnútri naplnené syrom a jemnou brokolicou. Zamilujete si ich rovnako ako ja, hoci brokolici práve veľmi neholdujem. A že sme jej použili v tomto recepte požehnane. V kombinácii s troma druhmi syra vás určite veľmi milo prekvapí.

Tento príspevok v sebe skrýva vlastne RECEPTY DVA. V prvej časti si pripravíme brokolicové toasty, čo sú vlastne plátky tvarom pripomínajúce toastový chlieb. Ten môžete následne zjesť samostatne alebo ho obložiť ako krajec chleba šunkou, avokádom prípadne natrieť nátierkou. ALEBO ho môžeme pripraviť ako zapečený sendvič tak ako vám to popisujem nižšie v recepte. Osobne je tento chrumkavý sendvič mojou obľúbenou variantou.

Aký syr použiť?

Na brokolicové toasty som použila strúhanú mozzarellu z obchodu a parmezán. Vybrala som tieto typy syrov zámerne, lebo dávajú toastu pevnú konzistenciu a zabraňujú jeho rozpadaniu. Môžete použiť aj iný typ syra prípadne mozzarellu z nálevu, ktorú pred použitím necháme dôkladne odkvapkať a nastrúhame na strúhadle.

Ak sa rozhodneme robiť opečený sendvič, odporúčam ho plniť tvrdým syrom nakrájaným na tenké plátky. Výborne sa do sendviču hodí tiež šunka alebo salám.

Detaily

Porcie

8ks/plátkov

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1ks)

148Kcal

Sacharidy (1ks)

4,5g

Tuky (1ks)

10g

Protein (1ks)

10,4g

Suroviny

  • 450g brokolice (ružičky aj stonku)

  • 160g strúhanej mozzarelly

  • 50g parmezánu

  • 2PL zemiakovej vlákniny
    (dáva toastom pevnejší tvar, možno vynechať)

  • 1 veľké alebo 2 menšie vajíčka

  • 1ČL sušeného oregana

  • štipka soli

  • 4 plátky ementálu

Ako na to

  • Brokolicu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo posekáme vo food processore na malé kúsky (veľkosti ryžového zrniečka). Dáme na 1 minútu na vysokú teplotu do mikrovlnky napariť (ak nechcete používať v tomto kroku mikrovlnku, pozrite si tipy pod receptom).
  • Brokolicu zabalíme do plátenej utierky a vyžmýkame z nej prebytočnú tekutinu.
  • Pridáme nastrúhanú mozzarellu, nastrúhaný parmezán, zemiakovú vlákninu, vajíčka, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Miešame, kým sa suroviny prepoja.
  • Na plech vystlaný pečiacim papierom tvarujeme z brokolicovej zmesy plátky, medzi ktorými nechávame miesto, keďze pri pečení narastú. Z daného množstva vytvarujme 6 väčších alebo 8 menších plátkov.
  • Pečieme 20 minút na 200C.
  • Po dopečení necháme toasty vychladnúť. Toasty výborne chutia ak medzi dva plátky vložíme plátok ementálu (alebo iného syra) a takýto sendvič opečieme z oboch strán na panvici (netreba ju mastiť). Syr medzi plátkami sa roztečie a brokolicové plátky ostanú pekne chrumkavé a dozlatova opečené.

Tipy:

  • Pokiaľ nepoužívate mikrovlnku, PRED NASTRÚHANÍM brokolicu naparíme v paráku 3-4minúty. Potom ju nastrúhame a vyžmýkame z nej prebytočnú vodu pomocou utierky.
  • Do brokolicovej zmesy môžeme pridať okrem oregana napríklad sušenú bazalku, chilli korenie, sušený cesnak alebo cibuľu.

4 Comments

  1. Vlasta Warischova

    Super recepty

  2. Ahoj Marta 🙂 Dal by sa namiesto zemiakovej vlakniny pouzit corn starch (kukuricny skrob)?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*