Shakshuka s morčacím mäsom

Potrebujete zdravé a sýte hlavé jedlo pre celú rodinu navarené za 30 minút aj s cestou do špajze a chladničky? Práve ste ho našli.

Pôvodný recept je kombináciou paradajok, vajíčok a korenín a je veľmi populárny na Strednom Východe a Severnej Afrike. Názov šakšuka znamená zmes alebo mix. Má mnoho podôb. Táto verzia obohatila pôvodnú o morčacie mäso, červenú papriku a feta syr a robí z nej zdravé, sýte a farebne pútavé jedlo pre celú rodinu.

Detaily

Porcie

2 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

35 minút

Kalórie (1porcia)

655 Kcal

Sacharidy (1porcia)

13g

Tuky (1porcia)

45g

Proteíny (1porcia)

95g

Suroviny

  • 2PL oleja

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 mladé cibuľky

  • 1ČL mletej rasce

  • 1ČL sladkej papriky

  • 1ČL tymiánu

  • 1/2ČL čierneho korenia

  • 1/2ČL soli

  • 250g mletého morčacieho mäsa

  • 1/2 červenej hrubostennej papriky

  • 500g paradajok (blanšírovaných, bez šupky)

  • 4 vajíčka

  • 60g syru feta

  • 4PL čerstvej petržlenovej vňate

Ako na to

  • Na veľkej panvici na oleji krátko orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatova, pridáme mladú cibuľku a krátko restujeme. Dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil lebo zhorkne.
  • Pridáme koreniny a opekáme asi 1/2 minúty, kým začnú voňať.
  • Pridáme mleté mäso a soľ a 3-4 minúty opekáme na miernom ohni.
  • Pridáme nakrájanú červenú papriku a paradajky a necháme dusiť 15-20 minút.
  • Do zmesy urobíme jamky, do ktorých rozbijeme vajíčka. Posypeme fetou a prikryté necháme robiť cca 3 minúty. Chceme, aby bolo bielko tuhé no žĺtko ešte tekuté.
  • Na záver jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Pokojne vynechajte mäso, pridajte viac zeleniny a urobte si tak vegetariánsku verziu.
  • Ak varíte aj pre malé deti, dajte menej soli alebo použite iný typ syru. Feta je dosť slaná.
  • Pokojne zameňte koreniny za vaše obľúbené ako majoránku, biele korenie alebo chilli.
  • Ak máte doma lečo, môžete ho pokojne použiť. Pridajte ho do opečeného mäsa a nechajte dusiť. Ušetríte si tým čas pri príprave jedla.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*