Potrebujete zdravé a sýte hlavé jedlo pre celú rodinu navarené za 30 minút aj s cestou do špajze a chladničky? Práve ste ho našli.
Pôvodný recept je kombináciou paradajok, vajíčok a korenín a je veľmi populárny na Strednom Východe a Severnej Afrike. Názov šakšuka znamená zmes alebo mix. Má mnoho podôb. Táto verzia obohatila pôvodnú o morčacie mäso, červenú papriku a feta syr a robí z nej zdravé, sýte a farebne pútavé jedlo pre celú rodinu.
Detaily
2 porcie
10 minút
35 minút
655 Kcal
13g
45g
95g
Suroviny
- 2PL oleja 
- 1 stredná cibuľa 
- 2 strúčiky cesnaku 
- 2 mladé cibuľky 
- 1ČL mletej rasce 
- 1ČL sladkej papriky 
- 1ČL tymiánu 
- 1/2ČL čierneho korenia 
- 1/2ČL soli 
- 250g mletého morčacieho mäsa 
- 1/2 červenej hrubostennej papriky 
- 500g paradajok (blanšírovaných, bez šupky) 
- 4 vajíčka 
- 60g syru feta 
- 4PL čerstvej petržlenovej vňate 
Ako na to
- Na veľkej panvici na oleji krátko orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatova, pridáme mladú cibuľku a krátko restujeme. Dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil lebo zhorkne.
- Pridáme koreniny a opekáme asi 1/2 minúty, kým začnú voňať.
- Pridáme mleté mäso a soľ a 3-4 minúty opekáme na miernom ohni.
- Pridáme nakrájanú červenú papriku a paradajky a necháme dusiť 15-20 minút.
- Do zmesy urobíme jamky, do ktorých rozbijeme vajíčka. Posypeme fetou a prikryté necháme robiť cca 3 minúty. Chceme, aby bolo bielko tuhé no žĺtko ešte tekuté.
- Na záver jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Pokojne vynechajte mäso, pridajte viac zeleniny a urobte si tak vegetariánsku verziu.
- Ak varíte aj pre malé deti, dajte menej soli alebo použite iný typ syru. Feta je dosť slaná.
- Pokojne zameňte koreniny za vaše obľúbené ako majoránku, biele korenie alebo chilli.
- Ak máte doma lečo, môžete ho pokojne použiť. Pridajte ho do opečeného mäsa a nechajte dusiť. Ušetríte si tým čas pri príprave jedla.


 
        
 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 Slovenčina
Slovenčina				 English
English