Kávová panna cotta s kávovým sirupom

Ak ste milovníkmi kávy a hľadáte top dezert, tento určite vyskúšajte. Jemná, ľahká a extra krémová panna cotta preliata sladkým kávovým sirupom pripravená zo smotany, mandľového mlieka, expressa, želatíny a sladidla. Na vyčarovanie tohto luxusného nepečeného dezertu potrebujeme menej ako 20 minút nášho času a trochu trpezlivosti pri jeho tuhnutí v chladničke.

Akú kávu použiť?

Ako prvú voľbu odporúčam silné expresso z mletej kávy pripravené v kávovare. Postačí však aj káva z instantnej zmesi, ktorú si pripravíme extra silnú (aspoň 3ČL instantnej kávy na 125ml vody). Kávu budeme totiž kombinovať so smotanou a mandľovým mliekom, čím sa jej intenzita zriedi.

Aké sladidlo použiť?

Vo väčšine svojich receptov používam low carb sladidlo erythritol. V tomto prípade však odporúčam xylitol alebo stéviu (v kryštalickej alebo tekutej podobe). Panna cotta je krémový hladký dezert. Rovnako kávový sirup chceme mať aj po vychladnutí čo najjemnejší a bez kryštálikov. Erythritol má práve tendenciu tvoriť po vychladnutí jemné kryštáliky, čo hlavne v nápojoch a extra krémových dezertoch nie je vždy vítané. Preto tentoraz odporúčam typ low carb sladidla, ktorý kryštáliky netvorí.

Akú želatínu použiť?

Je jedno, či použijeme želatínu plátkovú alebo práškovú. Osobne zvyknem používať želatínu plátkovú, lebo sa jednoducho dávkuje (6 plátkov na 500ml tekutiny). Použijeme želatínu na prípravu krémov a dezertov. Želatína na prípravu aspiku je extra silná a panna cotta s jej použitím nemá tú správnu konzistenciu (je príliš pevná).

Ako panna cottu servírovať?

Môžeme ju podávať priamo v pohároch, v ktorých ju nechávame tuhnúť v chladničke a preliať zvrchu vychladeným kávovým sirupom.

Rovnako môžeme panna cottu nechať chladiť v miskách a pri servírovaní ju opatrne vyklopiť na tanierik hore dnom a následne preliať sirupom. Pri vyklápaní odporúčam misku zvonku trochu otepliť (krátkym ponorením do jemne teplej vody), aby sa panna cotta odlepila od stien misky a ľahšie sme ju z nej dostali von. Otepľujeme misku len krátko, aby sa panna cotta nezačala roztápať.

Panna cottu prelievame vychladnutým kávovým sirupom (ak je teplý, dezert sa nám môže roztiecť).

Kávová panna cotta preliata kávovým sirupom.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

3,5 hodiny

Kalórie (1porcia)

293Kcal

Sacharidy (1porcia)

2g

Tuky (1porcia)

19g

Protein (1porcia)

22,5g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu kávovej panna cotty preliatej kávovým sirupom

Suroviny

  • 125ml silná káva

  • 200ml smotana na šľahanie

  • 175ml mandľové mlieko

  • 1bal želatína

  • 2PL xylitol alebo 10 kvapiek stévie

  • štipka soli

  • 1/4ČL mletá vanilka

  • Kávový sirup
  • 80ml silná káva

  • 1PL xylitol alebo 5 kvapiek stévie

Ako na to

  • Ak použíjeme plátkovú želatinu: želatínu dáme do hrnca a polejeme pár lyžicami studenej vody. Necháme ju 10 minút nabobtnať. Ak používame práškovú želatínu, postupujeme podľa návodu na obale.
  • Uvaríme silnú kávu a prelejeme ju do menšieho hrnca. Pridáme sladidlo a na miernom ohni miešame, kým sa sladidlo rozpustí.
  • Pridáme smotanu na šľahanie a mandľové mlieko a necháme jemne prebublať. Vypneme a dáme na stranu.
  • Do nabobtnanej želatíny dáme pár lyžíc kávovo-smotanovej zmesi a miešame, kým sa želatína rozpustí. Rozpustenú želatínu prelejeme do zvyšku kávovo-smotanovej zmesi a zamiešame.
  • Zmes nalejeme do pohárov alebo misiek a dáme do chladničky na najmenej 3 hodiny stuhnúť. Aby ostala panna cotta na povrchu hladká, prikryjeme poháre/misky zvrchu potravinárskou fóliou.
  • Kávový sirup pripravíme z 80ml silnej kávy a sladidla. Kávu dáme do malého hrnca, pridáme sladidlo a na miernom ohni miešame až sa sladidlo rozpustí. Ďalej varíme 8-10 minút, kým sa tekutina zredukuje na polovicu.
  • Panna cottu servírujeme preliatu vychladnutým kávovým sirupom.

2 Comments

  1. Katu Lanščáková

    Dobrý deň. Akú želatínu používate? Čo znamená jeden balík? Ďakujem.

    • Zdravim Katka, ako som spominala v samotnom recepte, najcastejsie zvyknem pouzivat zelatinu platkovu. 1 balenie obsahuje platky na ztuzenie 500ml tekutiny. Najcastejsie pouzivam znacku Dr. Oetker.

Napísať odpoveď pre Marta Cancel

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*