Francúzska cibuľová polievka

Francúzsku cibuľačku asi nepreba veľmi predstavovať. Polievka je plná chutí a vôní a poteší nielen telo no pohladí aj vašu dušu. Sladkosť, ktorú jej dáva cibuľa a švajčiarsky syr výborne dopĺňa slaná plná chuť vývaru a parmezánu. Spolu s opečeným chrumkavým chlebíkom je to skutočná delikatesa.

Ako základ na polievku som použila domáci hovädzí vývar. Vhodný by bol napríklad aj zeleninový. Ideálne ak použijeme čerstvý no pre urýchlenie prípravy je možné použiť aj bujón.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

60 minút

Kalórie

339Kcal

Sacharidy

13g

Tuky

26g

Proteín

12g

Suroviny

  • 4 veľké cibule (čím viac cibule tým lepšie)

  • 1 liter vývaru (najlepšie hovädzí)

  • 90g masla

  • 40g strúhaného ementálu

  • 20g strúhaného parmezánu

  • soľ (podľa chuti)

Ako na to

  • Cibuľu si nakrájame na tenké prúžky.
  • V strednom hrnci roztopíme maslo (môžeme pridať trošku oleja, aby sa maslo nezačalo prepaľovať). Pridáme cibuľu a na miernom ohni opekáme, kým cibuľa zmäkne a zhnedne, cca 10-15 minút.
  • V malom hrnci necháme zovrieť vývar a zalejeme ním cibuľu. Polievku dokoreníme a dosolíme podľa chuti.
  • Na panvici opečieme kúsky low carb chleba (vhodný je napríklad Chlieb z mandľovej múky alebo Low carb žemla)
  • Rúru si rozohrejeme na 175C.
  • Polievku prelejeme do tepluvzdornej misy (použila som misu z Jenského skla). Navrch poukladáme kúsky opečeného chleba, nastrúhaný ementál a dáme na 15 minút zapiecť.
  • Pri podávaní vrch posypeme najemno nastrúhaným parmezánom.

Tipy:

  • Ak nechceme, aby nám pri krájaní cibule slzili oči, zakryjeme si nos (napríklad rúškom). Výrazne to pomôže.
  • Na prehĺbenie chuti polievky môžeme pridať 1/4 šálky cherry, ktoré pridáme do vývaru pri dochucovaní, predtým ako ide polievka na zapečenie do rúry.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*