Plánujete oslavu a radi by ste ponúkli hosťom domáci zákusok? Hľadáte recept na nízkosacharidový koláč pre výnimočné príležitosti? Už nehľadajte…..práve ste ho našli.
Tento vanilkový cheesecake (čítame [čízkejk]) je vláčny, delikátny, extra bohatý koláčik, ktorý nielen chutí ale súčasne nemusíte mať pri jeho maškrtení výčitky.
Jeho zloženie ho robí sýtym a bohatým. Cream cheese a kyslá smotana sa postarajú o jeho jemnú štruktúru, mandľová múka zase o chrumkavý podklad. Kombinácia kakaa, vanilky a malín ho robí jednoducho neodolateľným.
Čas prípravy: 70 minút
Celkový čas: 5 hodín 10 minút (chladenie v chladničke minimálne 4 hodiny)
Ingrediencie l 12 porcií
Cesto
230g mandľovej múky
75g masla
45g sladidla (použila som granulový erythritol, vhodný je aj xylitol alebo stévia-pri nej treba upraviť množstvo keďže má sladšiu chuť)
30g kakaového prášku (nesladeného)
Plnka
900g cream cheese
200ml kyslej smotany
250g sladidla (viď pozn. pri ceste)
3 veľké vajíčka
5g vanilkového extraktu (možno použiť aj mletú bourbon vanilku alebo čerstvú vanilku z vanilkového struku)
Ako na to?
Rúru si rozohrejeme na 175C.
V mikrovlnke roztopíme maslo.
Zmiešame suché ingrediencie na cesto. Dôkladne premiešame a pridáme roztopené maslo. Miešame až kým sa vytvorí jemne hrudková zmes.
Formu na pečenie vymastíme kúskom masla alebo olejom a vystelieme pečiacim papierom. Pečiaci papier dáme aj na boky formy, aby sme docielili hladký okraj cheesecaku.
Do vymastenej formy nasypeme cesto, ktoré dôkladne pritlačíme na spodok formy napríklad dnom pohára. Dáme piecť do rúry na 12 minút na 175C.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Do väčšej misy dáme cream cheese, kyslú smotanu, sladidlo a vanilku a mixérom ich vymiešame. Pridáme celé vajíčka a po jednom ich zamixujeme do plnky! Pozor, aby sme ich nemiešali príliš dlho, lebo plnka bude po dopečení príliš tuhá.
Po dopečení cesta ho necháme aspoň 10 minút vychladnúť. Následne nalejeme do formy plnku.
Pripravíme si vodný kúpeľ tak, že obalíme pečiacu formu alobalom, aby sa voda nedostala k cestu a nerozmočila ho. Takto obalenú formu dáme do vyššieho plechu a zalejeme horúcou vodou na cca 2,5cm. Dáme piecť na 55 minút na 175C.
Po dopečení necháme vychladnúť a dáme do chladničky stuhnúť na minimálne 4 hodiny (najlepšie cez noc).
Podávame s čerstvými malinami a malinovým pyré. Pyré môžeme robiť z čerstvých alebo mrazených malín, ktoré dáme do menšieho hrnca, podlejeme troškou vody, pridáme štipku soli a rozvaríme. Prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok, pridáme trochu sladidla (môžeme vynechať) a varíme, kým sa tekutina zredukuje a vytvorí sa hustá omáčka. Tou polejeme cheesecake pri podávaní.
Tipy: Aby nám cheesecake nepopraskal
- pečieme ho vo vodnom kúpeli
- hodinu po dopečení ho necháme dôjsť vo vypnutej rúre
- ak sa aj stane, že povrch cheesecaku popraská, nezúfame si a dáme navrch polevu. Výborná je napríklad poleva z kyslej smotany a sladidla, ktorú 10 minút zapečieme v rúre.
