Ovocný posúch

Posúch má v mojej rodine dlhú tradíciu a poznám ho prakticky od detstva. Spolu so štrúdľou a polievkou s podňu (hrubými rezancami) sú posúchy tradičné jedlo oblasti, z ktorej pochádza moja rodina – Bratislava-Rača. Posúchy sa u nás jedia v sladkej aj slanej podobe. Slané najčastejšie s kyslou smotanou, kôprom a slaninkou, sladké s jahodami či ríbezľami a sladkou maslovou posýpkou. Práve týmto obľúbeným typom posúcha som sa nechala v tomto recepte inšpirovať.

Recept na low carb posúch som mala v hlave už dlhšie a mojou najväčšou starosťou bolo samozrejme cesto. Existuje množstvo variánt low carb ciest, od fathfead cesta (skvelé bagels) cez kokosové (výborné plnené pirohy) a mandľové (jemné low carb žemle) až po cesto z vajíčok a syru (nadýchaný low carb chlieb).

Nakoniec som sa rozhodla pre cesto, ktoré kombinuje viacero druhov múk a psyllium. To je výborným pojivom a robí cesto pohodlné na manipuláciu a plné vlákniny. Rovnako dobre nasáva šťavu, ktorú ovocie pri pečení púšťa. Konečný výsledok je šťavnatý, mäkký a lahodný koláč s tenkým cestom, bohato obložený ovocím a posypaný sladkou maslovou posýpkou.

Pre extra gurmánsky zážitok môžete pred podávaním navrch posúcha pridať orechové maslo alebo ovocné pyré (ja som použila malinové).

Detaily

Porcie

9ks

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

70 minút

Kalórie (1ks)

134Kcal

Sacharidy (1ks)

4,8g

Tuky (1ks)

10,5g

Proteín (1ks)

2,3g

Suroviny

  • 50g lieskovcovej múky

  • 20g kokosovej múky

  • 15g psyllia

  • 1PL erythritolu

  • 150ml vlažnej vody

  • 1 väčšie vajíčko

  • 30g roztopeného gree alebo masla

  • štipka soli

  • Obloha
  • 150g červených ríbezlí

  • 200g čučoriedok

  • Sladká posýpka
  • 20g zmäknutého ghee alebo masla

  • 2PL lieskovcovej múky

  • 1PL erythritolu

  • 1/2ČL mletej škorice

Ako na to

  • Zmiešame preosiatu lieskovcovú a kokosovú múku, psyllium, erythritol a soľ.
  • V druhej miske metličkou zmiešame vodu, roztopené ghee/maslo a vajíčko. Sypké suroviny vmiešame do vajíčkovej zmesy. Dobre premiešame. Zmes dáme do chladničky na 10 minút odpočívať.
  • Ríbezle a čučoriedky očistíme od stoniek, umyjeme a osušíme.
  • Rúru rozohrejeme na 175C.
  • Na pečiacim papierom vystlaný plech najlepšie rukami roztľapkáme cesto do tenkej vrstvy (cesto vďaka vajíčku trochu narastie). Cesto si môžeme dať aj medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme ho natenko valčekom. Dáme piecť na 20 minút.
  • Pripravíme si posýpku zmiešaním zmäknutého ghee/masla, erythritolu, lieskovcovej múky a škorice. Dáme do chladničky na 20 minút (alebo do mrazničky na 5 minút).
  • Cesto vyberieme z chladničky, obložíme ovocím a pečie ďalších 15 minút.
  • Cesto vyberieme z rúry, posypeme posýpkou a pečieme ešte 10 minút. Cesto sledujeme, ak by začalo prirýchlo na okrajoch hnednúť, vytiahneme ho skôr.
  • Posúch nakrájame a môžeme ho poliať orechovým maslom alebo ovocným pyré.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*