Brokolicové placky

Osobne nie som veľmi brokolicová, no keďže viem, že brokolica je nášmu zdraviu veľmi prospešná, snažím sa ju do jedálnička zaraďovať pravidelne. Najčastejšie ju jedávame krátko povarenú, pokvapkanú citrónovou šťavou a olivovým olejom, so soľou a kúskom masla. Tak ju má napríklad najradšej môj syn. Ja si jej chuť rada trochu “zamaskujem” pridaním mojich obľúbených potravín.
Tento recept je jedným z takých. Je nielen jednoduchý no aj chutný a to vďaka štedrej dávke mandľovej múky, parmezánu, vajíčku a cesnaku. Podobný obľúbený recept na prípravu brokolice sú napríklad aj tieto brokolicové kolieska.

Detaily

Porcie

10 placiek (2porcie)

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1porcia)

381Kcal

Sacharidy

12g

Tuky

29g

Proteín

16g

Suroviny

  • 400g brokolice (1 stredná)

  • 40g mandľovej múky

  • 30g parmezánu

  • 1 veľké vajíčko

  • 30g cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1ČL soli

  • čierne korenie

  • 1PL olivového oleja

Ako na to

  • Rúru vyhrejeme na 200C.
  • Brokolicu umyjeme, nakrájame na malé kúsky a vo food procesore posekáme na kúsky veľkosti ryže (ak nemáme k dispozícii food procesor, brokolicu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo posekáme nožom).
  • Pridáme nastrúhaný parmezán, mandľovú múku, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajíčko, soľ, korenie a olej. Všetko dôkladne zmiešame.
  • Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý z brokolicovej zmesy spravíme 10 kopčekov (použila som polievkovú lyžicu). Každý kopček lyžicou utlačíme a vyformujeme do tvaru placky.
  • Pečieme 15 minút.

Tipy:

  • Podávame s kyslou smotanou, gréckym jogurtom, chilli omáčkou alebo pokvapkané citrónovou šťavou.
  • Placky z tejto zmesy sa dajú opekať aj na panvici. Stačí na panvicu pridať trochu oleja alebo masti.

2 Comments

  1. Marti, odskusane, vyborne. Milujem brokolicu, ak by si mala viac receptov s touto zeleninou

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*