Ázijské kapustové závitky

Tieto malé kapustové závitky plnené mäsom, korenené zázvorom, mladou cibuľkou, cesnakom a dochutené sójovou omáčkou, zaujmú každého milovníka ázijskej kuchyne. Sú šťavnaté, jemné, plné chuti a vône.

Aké mäso použiť?

Na plnenie závitkov sa hodí hydina, bravčové, hovädzie či králičie mäso v mletej forme. Ja som použila králika a hoci je to typ chudého a suchšieho mäsa, v závitkoch sa pripravilo úžasne a ostalo šťavnaté a jemné. Mäso som pred použitím pomlela v mlynčeku na mäso.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1porcia)

434Kcal

Sacharidy (1porcia)

7,8g

Tuky (1porcia)

27,3g

Protein

39g

Suroviny

  • 16 kapustných listov
    (použila som bielu hlávkovú kapustu)

  • 600g mletého mäsa

  • 4 jarné cibuľky

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 2PL nasekaného čerstvého zázvoru
    (alebo 2ČL sušeného mletého)

  • 2PL sójovej omáčky

  • 2PL oleja

  • Soľ

  • Sójová omáčka
  • 40ml sójovej omáčky

  • 1 jarnú cibuľku

  • 1PL sezamového oleja

  • 1ČL sezamových semienok

  • štipka soli

  • chilli (možno vynechať)

Ako na to

  • Mleté mäso zmiešame s jarnými cibuľkami nakrájanými na tenké kolieska, roztlačeným cesnakom, zázvorom a 2PL sójovej omáčky. Osolíme a dôkladne premiešame.
  • Kapustné listy oblanšírujeme (1 minútu povaríme vo vriacej vode), vyrežeme tvrdú časť stonky v strede listu a rozpolíme.
  • Do polovice kapustného listu zabalíme 1 kopcovitú ČL mäsovej zmesy. Snažíme sa urobiť balíček, ktorý by bol aj po stranách uzavretý, aby nám zmes z listu pri tepelnej úprave nevypadla.
  • Na panvici rozohrejeme olej a položíme naň kapustové závitky (pokojne ich dáme natesno vedľa seba). Asi 1-2 minúty ich opekáme na miernom ohni, kým jemne zhnednú. Potom ich podlejeme vodou, aby boli asi 1/3 ponorené, prikryjeme pokrievkou a necháme 10-15 minút dusiť. Čim sú závitky menšie, tým kratšie ich dusíme.
  • Závitky podávame s omáčkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním sójovej omáčky s jarnou cibuľkou, sezamových semienok, chilli, lyžicou oleja a štipkou soli.

2 Comments

  1. Dobrý den,
    Pustila jsem se do vašeho receptu, ale pokaždé když chci oddelat list ze zelí, tak se zlomí. Neznáte nějaký trik jak na to?

    Děkuji předem.

    • Zdravim Marcela, zvyknem kapustove listy jemne nakrojiť pri stonke (tvrdej strednej časti listu). Lepšie sa potom olupujú.

Leave a Reply to Marta Cancel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*