Lowcarb žemľa

Low carb stravovanie ani v najmenšom neznamená život bez pečiva. Existujú keto chleby, koláče, muffiny, praclíky, pizze dokonca keto cheesecake. Na mojej stránke už môžete nájsť viaccero pečivových receptov no keto žemľa je niečo špeciálne.

V prvom rade je to jeden z najstarších a najznámejších receptov na keto pečivo. Je to taká keto klasika a klasiky sa stávajú klasikami, lebo sú jednoducho super. A tiež obsahuje psyllium, nerozpustnú vlákninu, ktorá veľmi prospieva nášmu tráveniu.

Tvorcom receptu je dlhoročná keto osobnosť Maria Emmerich, ktorej kuchárske knihy sú celosvetovo známe bestsellery. Určite odporúčam jej blog www.mariamindbodyhealth.com

Detaily

Porcie

4ks

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

70 minút

Kalórie (1ks)

255Kcal

Sacharidy (1ks)

3g

Tuky (1ks)

19,5g

Proteín (1ks)

10,5g

Suroviny

  • 150g mandľovej múky
    (jemne mletej, nie pomleté mandle)

  • 40g psyllium

  • 10g prášok na pečenie

  • 1ČL soli

  • 200ml vody

  • 2ČL vínneho alebo jablčného octu

  • 3 vaječné bielka

  • 1PL sezamových semienok

Ako na to

  • Rozohrejeme rúru na 175C.
  • Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny.
  • Vodu privedieme do varu a ručným mixérom zmixujeme so suchou zmesou. Vodu vlievame postupne. Ďalej vmixujeme bielka a ocot. Zmes mixujeme krátko, asi 30 sekúnd. Mala by mať konzistenciu plastelíny.
  • Namokríme si ruky, a ak je treba, cesto ešte ručne premiesime, kým nedostaneme rovnorodú masu. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, z ktorých vytvarujeme žemle.
  • Žemle kladieme na pečiaci papier a pečieme v rúre 55-60 minút. Nechajte medzi žemľami na plechu priestor, pri pečení zdvojnásobia svoj objem

Recepty na ďalšie výborné chlebíky:

6 Comments

  1. Neskusali ste to aj s kokosovej / tekvicovej muky namiesto mandlovej ?

  2. Dobrý den, dělám dle receptu, ale nedaří se mi dospět podobné konzistence těsta jako máte Vy ve videu. Měla jsem ho moc řídké(přidala sem více psyllia). Nevíte čím to může být? Nechybí tam třeba míněná mouka ještě? ☺ A taky mi tak hezky nevyběhly (dávala sem PDČ bez fosfatu s vinným kamenem). Děkuji za radu.

  3. Oprava *lněná mouka

  4. Dobrý den, nedaří se mi dosáhnout konzistence jako máte na videu, měla jsem moc řídké (musela jsem přidat více psyllia). Nechybí tam třeba ještě lněná mouka? ☺ taky mi tak krásně nevyběhly (použila sem prášek do pečiva bez fosfatu s vinným kamenem).Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji moc za radu.

    • Zdravim Vendy, aky typ psyllia ste použila? Praskove alebo cele supky semien? Pri pouziti praskoveho moze byt cesto prilis riedke. Osobne pouzivam cele supky semien. Kypriaci prasok s vinnym kamenom by nemal byt problem, tiez ho casto pouzivam.