Jednoduché tiramisu

Krémové, šťavnaté a sladké potešenie plné skvelého mascarpone krému a piškóty s príchuťou kávy, posypané kvalitným kakaom. Príprava tohto výborného dezertu veľmi jednoduchá a jeho veľkosť poteší každého, kto sa snaží strážiť si veľkosť porcií.

Low carb piškótu, ktorú v recepte používam, pripravíme naozaj rýchlo a jednoducho. Stačia nám 2 minúty ak použijeme mikrovlnku alebo 10-12 minút v rúre. Je mäkká a vláčna. Pre ešte lepší chuťový zážitok hotovú piškótu namočíme do silnej kávy s rumom (prípadne rumovou arómou) a budeme ju prekladať krémom z mascarpone, ktorý vyšľaháme so smotanou na šľahanie.

Ďalšie jednoduché dezerty do pohára:

Jahodový termix

Jahodovo-smotanová pena

Černicovo-kokosový chia puding

Pena zo slnečnicových semiačok

Aké sladidlo použiť?

V tomto recepte môžeme použiť akékoľvek low carb sladidlo ako xylitol, erythritol prípadne sladidlo na báze glykozidov steviolu (stévie). Ja som do piškóty použila granulované sladidlo a do krému práškové, aby bol krém jemnejší.

Ak používame xylitol, odporúčam ho použiť o 20% menej, keďže xylitol je sladší ako erythritol. V prípade sypkej (granulovanej) stévie slaďte podľa inštrukcii na obale. Väčšina týchto kryštalických sladidiel na báze glykozidov steviolu sú upravené tak, aby sa dali používať v pomere 1:1 ku iným kryštalickým sladidlám.

Dobre sa mi osvedčilo aj tekuté sladidlo so stéviou s príchuťou vanilky alebo karamelu.

Aké kakao použiť?

Odporúčam nesladený kakaový prášok ako je napríklad holandské kakao.

Detaily

Porcie

2 porcie/poháre

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1porcia)

529Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

49g

Protein (1porcia)

9g

Suroviny

  • Piškóta
  • 1PL roztopené maslo

  • 1 stredné vajíčko

  • 1PL granulovaný erythritol

  • 2PL kokosová múka

  • 1/4ČL kypriaci prášok

  • 1/2ČL vanilkový extrakt

  • 2PL mlieko (kokosové, mandľové)
    alebo smotana na šľahanie

  • štipka soli

  • 150ml silná káva

  • 1PL kvalitný rum alebo
    pár kvapiek rumová aróma

  • Krém
  • 120ml mascarpone

  • 120ml smotana na šľahanie

  • 1-2PL práškové sladidlo

  • nesladený kakaový prášok (na posypanie)

Ako na to

  • Piškótu si pripravíme zmiešaním roztopeného masla, vajíčka, kokosovej múky, sladidla, kypriaceho prášku, vanilky, soli a mlieka. Dôkladne zmes premiešame tak, aby bola vláčna a neboli v nej hrudky. Zmes necháme 5 minút postáť.
  • Zmes dáme do tepluvzdornej vymastenej šálky alebo ramekinu. Pečieme v mikrovlnke na vysokej teplote 90 sekúnd alebo 10-12 minút na 200C v rúre. Po dopečení necháme piškótu vychladnúť, vyberieme z nádoby a nakrájame na kolieska o hrúbke 1cm. Z jednej piškóty som nakrájala 6ks (do každého pohára 3ks).
  • Nakrájané kolieska namočíme v zmesi silnej kávy a rumu/rumovej arómy.
  • Krém si pripravíme tak, že do misky dáme mascarpone, smotanu na šľahanie a sladidlo a ručným mixérom vyšľaháme vláčny krém.
  • Do pohára vrstvíme kolieska do kávy a rumu namočenej piškóty, ktoré prekladáme mascarpone krémom. Hotový tiramisu pohár dáme na 30 minút vychladiť do chladničky. Pred podávaním dezert zvrchu posypeme kakaovým práškom.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*